≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Upravnik Narodnog pozorišta u Subotici: Ove godine smo prebrodili brojne izazove i postigli odlične rezultate

E. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ono što je moj utisak i u prethodnim, a i u godini za nama, jeste činjenica da Subotica ima predane poslenike kulture koji čuvaju epitet grada bogate kulturne tradicije", kaže Miloš Nikolić

  • 0
Narodno pozorište Subotica, upravnik Miloš Nikolić Foto: Narodno pozorište Subotica

U novogodišnjem intervjuu sa Milošem Nikolićem, upravnikom Narodnog pozorišta iz Subotice, saznali smo koliko je ovo godina bila uspešna za kulturnu instituciju na čijem je čelu i kakvi su rezultati ostvareni u ovoj pozorišnoj sezoni.

Kako ocenjujete stanje u kulturi Subotice?

- Ovo je nekako vreme kada se sabiraju utisci. Godina je proletela, nismo se čestito ni navikli da pišemo 2023., a već je stigla Nova. Neko ko je već decenijama u kulturi ovog grada, a imam uvid i šta se dešava u drugim centrima, mogu da poredim ali ipak pristrasno posmatram i vidim samo ono što je dobro i pozitivno. Toga je mnogo u našem gradu… Pogledajte samo programe institucija kulture u ovom prazničnom mesecu. Ne znate šta da odaberete. Tako bi trebalo da bude tokom cele godine.

- Ono što je moj utisak i u prethodnim, a i u godini za nama, jeste činjenica da Subotica ima predane poslenike kulture koji čuvaju epitet grada bogate kulturne tradicije. Kroz svoju kulturnu misiju, mnoge od njih sam upoznao i zaista mislim da ne treba da brinemo za vreme koje je pred nama. Uveren sam da će sve nas u Subotici voditi ideja da se podrži kulturna scena, očuva kulturno nasleđe i stvori prostor za savremeno stvaralaštvo. Mi koji u svemu tome učestvujemo nastojaćemo da sačuvamo i negujemo ono što imamo, kao i da stvorimo nešto novo što bi zadovoljilo afinitete mlade publike.

Kako vidite rezultate koje ste postigli u oblasti kulture, nagrade koje ste osvojili?

- . Vredno smo radili, kreirali predstave koje su pozivane na festivale, što svakakoNarodno pozorište Subotica, institucija kulture na čijem sam čelu, kroz ovu je godinu prebrodila brojne izazove svedoči o njihovom kvalitetu. Imam utisak da nikada nismo imali toliko gostovanja i učešća na pozorišnim smotrama u zemlji i inostranstvu. Gotovo da nema festivala sa kojeg se nismo vratili sa nagradama. O našim uspesima pisali su mediji, među kojima i portal Telegraf.rs, pa su i vaši čitaoci mogli da steknu uvid o tome koliko smo uspešni bili u godini za nama. Osam premijera u obe drame su odličan rezultat. Godinu završavamo premijerom predstave „Prah“, savremenog mađarskog pisca Đerđa Špira u režiji Olje Đorđević, koja je bila na programu 21. decembra na sceni Jadran.

- Ponosno se osvrćem na sve što smo ostvarili, jer radost je baš u stvaranju, a snaga u zajedništvu i to smo u godini za nama i dokazali. Verujem da ćemo u tom duhu i nastaviti i da ćemo i u narednoj godini zajedno kreirati nova umetnička iskustva koja će nas sve inspirisati. Iskreno se zahvaljujem svim kolegama koji su tome doprineli, publici koja nam je iskrena podrška i svima onima koji su uz nas na putu dostizanja vrhunskih umetničkih standarda.

Pred vama je veliki novogodišnji koncert, još jedan kulturni događaj koji je obeležje Subotice… Šta očekuje Subotičane?

- Subotički simfonijski orkestar nastoji da publiku svaki put povede na zanimljivo putovanje kroz klasičnu muziku. Tako će biti i na novogodišnjem koncertu koji je već postao tradicionalan. On će biti svojevrsni "Bečki koncert“ u malom. Brižljivo odabran program izvešće Vesna Đurković sopran, solistkinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Željko Andrić, bariton, direktor i prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Oni će nstupiti 29. decembra u Velikoj većnici Gradske kuće pod dirigentskom palicom maestra Mikice Jevtića - rekao je na kraju Miloš Nikolić.

Inače, Subotički simfonijski orkestar pod upravom koncert majstora Miloša Nikolića obeležava svoj jubilej, deceniju postojanja i uspešnog rada, a novogodišnji koncert je najbolji način da zahvale publici na nesebičnoj podršci koju ovaj orkestar uživa već čitavu deceniju.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. Nedeljković)

Video: Izložbama fotografija i crteža Atelje 212 danas počelo proslavu 67. rođendana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA