Vreme čitanja: oko 2 min.

Milan Kolak: Predstava "Budućnost" postavlja pitanja o svemu što je pred nama

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kolak je rekao da je glavno pitanje koje se postavlja u predstavi reditelja Žige Divjaka "kakva nas budućnost očekuje, i da li nas samo očekuje ili je mi na neki način kreiramo"

  • 0
Milan Kolak Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Milan Kolak koji je govorio o svojoj ulozi u predstavi "Budućnost" u Beogradskom dramskom pozorištu.

Kolak je rekao da je glavno pitanje koje se postavlja u predstavi reditelja Žige Divjaka "kakva nas budućnost očekuje, i da li nas samo očekuje ili je mi na neki način kreiramo".

Prema njegovim rečima, predstava se služi neuobičajenim sredstvima, apsolutno minimalističkog je tipa, nepretenciozna, tako da su i izvođači na sceni morali da se prilagođavaju nekim neuobičajenim sredstvima".

"Potpunim minimalizmom, odsustvom viškova, što je naravno dobro za glumca, ali nije uobičajeno pa glumac treba malo više vremena da se ponovo vrati apsolutnoj suštini i bivstvovanja na sceni", naveo je glumac.

Kolak je je dodao da predstava više postavlja pitanja nego što daje odgovore, a "publika je apsolutno slobodna da sama donese zaključke, iako su svi postupci i ideje ove predstave vrlo dobro promišljeni od strane Divjaka."

Prema njegovim rečima, u "Budućnosti" je Divjak vodio glumca tako da se navikne da je deo slike, i da u prvom planu nije njegova individua i ličnost.

"U predstavi ne postojim ja, postoje isključivo mi i na to je trebalo da se naviknemo. Kada ste deo mehanizma, treba vam mnogo veća svest o drugome i o celini. To je zadatak glumca i generalno, ali ovde sa nekom većom dozom budnosti treba pristupiti tom načinu", naveo je glumac.

Nakon rada na predstavi kod Kolaka se probudila veća svest o nekim važnim pitanjima planete, odnosno da "čovek u kandžama kapitalističkog društva ne stiže da misli ni o kome drugome osim o svojim nazovi problemima, samo o sebi, o tome da li ugrožava prirodu i druge vrste".

"Čovek se ponaša kao da ima apsolutno pravo na celu planetu i da samo njemu pripada, bez ikakve potrebe da napravi kompromis sa nekim drugim živim bićima koja takođe imaju emocije, kulturu, tradiciju", naveo je glumac.

Kolak je dodao da mu je posebno drago što je deo predstave u ovom trenutku svog glumačkog razvoja, i zahvalan je što se vratio "nekim potpuno minimalističkim sredstvima, ortodoksnom alatu, a to je bivstvovanje na pozornici pre svega".

"Tako da već vidim u igranjima nekih drugih predstava koliko je ova predstava uticala na moj rad i probudila iznova svest o tome šta je dovoljno, šta je preterano, šta je mera i šta je zapravo bit glumca na sceni", zaključio je Kolak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA