Vreme čitanja: oko 5 min.

Otvorena izložba fotografija i festival posvećeni Ljubomiru Muciju Draškiću

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Tim povodom u susretu sa medijima su govorili: Mucijeva nekadašnja supruga glumica Svetlana Ceca Bojković, upravnik Ateljea 212 Novica Antić, ćerka Iva Draškić i kustos izložbe Aleksandra Milošević. Festival "Mucijevi dani" će zvanično biti otvoren večeras u Ateljeu 212 na obe scene izvodjenjem predstava "Rolerkoster" i "Ovaj će biti drugačiji", i trajaće do 25. januara

  • 0
Otvorena izložba fotografija i festival posvećeni Ljubomiru Muciju Draškiću Foto: A.H./ATAImages

Izložba posvećena pozorišnom reditelju Ljubomiru Muciju Draškiću (1937-2004) ujedno i otvaranje obnovljenog festivala njemu u čast "Mucijevi dani" održani su u njegovom matičnom pozorištu Atelje 212 u Beogradu.

Tim povodom u susretu sa medijima su govorili: Mucijeva nekadašnja supruga glumica Svetlana Ceca Bojković, upravnik Ateljea 212 Novica Antić, ćerka Iva Draškić i kustos izložbe Aleksandra Milošević.

Festival "Mucijevi dani" će zvanično biti otvoren večeras u Ateljeu 212 na obe scene izvodjenjem predstava "Rolerkoster" i "Ovaj će biti drugačiji", i trajaće do 25. januara.

U gornjem foajeu je realizovana postavka izložbe fotografija posvećenih Ljubomiru Muciju Draškiću u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije (MPUS).

Svetlana Bojković je istakla da je Draškić otišao pre 20 godina, ali da zapravo nije otišao, "on je tu sa nama i živi u svima nama", te da u Ateljeu 212 ima mnogo ljudi sada u zrelom dobu, koje je u ovaj teatar uveo upravo čuveni Muci.

"Tim kolegama Muci je dao odmah da rade, uposlio ih je, režirao im je predstave. On je bio izuzetan čovek i umetnik, posebno u komunikaciji sa ljudima, neobičan, duhovit, otvoren, vedar. Često se njegove rečenice citiraju danas i odmah se svi obradujemo i nasmejemo. Međutim, ispod svega toga zapravo stoji njegov ogroman kvalitet i kao čoveka i kao reditelja", naglasila je Bojković.

Otvorena izložba fotografija i festival posvećeni Ljubomiru Muciju Draškiću Foto: A.H./ATAImages

Glumica je takodje primetila da iako je prošlo dve decenije od Mucijeve smrti, i dalje ga se sveže sećaju neki tada mladi pozorišni umetnici koji su sada u zrelijem dobu, i "prepoznaju sve više kvalitete jednog takvog umetnika".

"Vrlo je važno da i dalje sve to o Muciju prenosimo, kao neko usmeno predanje i to će ostati zauvek. U to ime drago mi je da se obnavljaju "Mucijevi dani", koji se poklapaju sa njegovim odlaskom, a istovremeno sa njegovim prisustvom ovde u nama", nadahnuto je poručila Bojković.

Onda je glumica otkrila da ustanovljena bijenalna nagrada (svake druge godine) "Ljubomir Muci Draškić" neće više da se dodeljuje na dan njegovog rođenja 20. juna, već na datum smrti 25. januara.

Upravnik pozorišta Novica Antić je podsetio javnost da je Atelje 212 ove godine odlučio da obnovi i nastavi festival "Mucijevi dani" u sada četvrtom izdanju. Prethodna tri izdanja su realizovana prema ideji i inicijativi ranijeg upravnika Ateljea 212 reditelja Kokana Mladenovića u godinana 2010, 2011, 2012.

"Na festivalu ćemo igrati naše predstave sa redovnog repertoara i imati beogradske premijere pozorišta iz Srbije, iz Niša i Sombora. Izložbom danas mi zapravo otvaramo festival i povezujemo bivši jugoslovenski prostor. Muci Draškić je zaista svuda radio, u svim značajnim teatrima bivše Jugoslavije, a najviše u Ateljeu 212. Ovde je realizovao čak 31 predstavu. To možda nekome nije tako veliki broj kada se izgovori, ali to bi bilo kao da su šest sezona igrani samo njegovi naslovi", približio je upravnik značaj velikog pozorišnog reditelja, ranije dugogodišnjeg upravnika Ateljea 212, koga je zamenio 1997. glumac Svetozar Cvetković.

Novica Antić je podvukao da će ovim putem Atelje 212 obeležiti jubilej, 20 godina od smrti jednog od najboljih reditelja bivše Jugoslavije, time što su pokrenuli festival pozorišne igre - "Mucijevi dani".

Otvorena izložba fotografija i festival posvećeni Ljubomiru Muciju Draškiću Foto: A.H./ATAImages

On je rekao da se ima utisak da je to bilo juče, da nas je 25. januara napustio Muci Draškić, isto kao što im svima deluje da je tek nedavno otišla Mira Trailović, čuvena rediteljka i upravnica Ateljea 212, a u ponedeljak, 22. januara će u Bitef teatru biti obeleženo čak 100 godina od njenog rođenja.

"Vreme je tako ponovo spojilo Mucija i Miru. Vreme je nepokretno, ali ono pokreće čitav ovaj svet i prolaznost. Svi smo mi u prolaznosti, a besmrtni postaju oni ako ih drugi učine takvim, tako će i biti. Muci Draškić je besmrtan, to je jasno. To ne kažemo mi, to kaže i vreme", zaključio je Novica Antić.

Kustoskinja izložbe fotografija o Muciju Draškiću - Aleksandra Milošević je ocenila da je nova postavka "način da se svi zajednički udružimo i odužimo velikom reditelju".

Ona je navela da je ostvarena saradnja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i Ateljea 212 da se realizuje ideja o obeležavanju 20 godina od odlaska ovog dramskog umetnika i da su pred sobom imali zaista ogromnu dokumentaciju fotografija iz njegovih predstava.

Kako je njegov rad bio veoma plodan, odlučili su da se fokusiraju isključivo na predstave koje je Draškić režirao u matičnom pozorištu Atelje 212 uz razne citate njegovih kolega, stručnjaka ili pojedinih pozorišnih kritičara o tim projektima.

Ti citati su veoma važni, jer, prema njenim rečima, "dočaravaju Mucijev način rada u vreme kada je pozorište imalo prosvetiteljsku ulogu".

"Glumica Renata Ulmanski je o Muciju Draškiću govorila sledeće: metod rada je imao od Mate Miloševića, a maštu od Bojana Stupice. Izložba, festival "Mucijevi dani" i nagrada koja nosi njegovo ime, svi slave ime velikog umetnika Ljubomira Mucija Draškića", zaključila je kustoskinja Aleksandra Milošević.

Ovogodišnje četvrto izdanje festivala, kao pozorišno druženje teatra, prvenstveno iz gradova gde je radio i značajan trag ostavio Muci Draškić, od ove godine će se održavati svakog januara.

Ćerka Iva Draškić se zahvalila upravniku Novici Antiću na inicijativi i realizaciji ponovnog pokretanja festivala "Mucijevi dani", što je za nju mudar upravnički potez.

Ona je podsetila da je Atelje 212 u to vreme živeo društveni život ne samo Beograda već cele Jugoslavije.

"Provela sam detinjstvo i život u tatinom pozorištu Ateljeu. Bio je izuzetno dobar i veliki reditelj i imao je ogroman dar. To ne govorim samo zato što mi je bio otac. On je imao zaista široko obrazovanje, znao je svaki tehnički detalj za predstave, sve je imao u malom prstu i pre svega potpuno je bio posvećen pozorišnoj režiji. U prvi plan je gurao dramu, tekst i onda glumce, ne toliko svoju režiju. To je bila majstorija. Ponosna sam na način na koji se čuva sećanje na mog oca u njegovom pozorištu", zaključila je Mucijeva ćerka Iva Draškić, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Otvorena izložba fotografija i festival posvećeni Ljubomiru Muciju Draškiću Foto: A.H./ATAImages

Na kraju je emitovan video prilog sa Televizije Beograd u kome Muci Draškić govori o upoznavanju sa rediteljem Bojanom Stupicom i početak saradnje sa njim u osnivanju Ateljea 212, kasnije i Teatra "Bojan Stupica" u JDP-a, rad sa Danilom Kišom i Borislavom Mihajlovićem Mihizom kao dramaturzima, te je isticao naše dramske pisce Dušana Kovačevića i Aleksandra Acu Popovića.

Tokom trajanja festivala u gornjem foajeu pozorišta prikazivaće se snimci predstava Ateljea 212 u Mucijevoj režiji: "Marija Stjuart", "Bekstvo", "Molijer", "Sveti Georgije ubiva aždahu" i "Кneginja iz Foli-Beržera".

Na izložbi fotografija publika može videti kadrove iz sledećih predstava istorije Ateljea 212 u režiji Ljubomira Mucija Draškića: "Prosjačka opera", "Ambasador", "Molijer", "Pohvala ludosti", "Audijencija/Vernisaž", "Mat rijalisti", "Tebanska kuga", "Lulu", "Radovan Treći", "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Marija se bori sa anđelima", "Maratonci trče počasni krug", "Kralj Ibi ili Poljaci", "Purpurno ostrvo", "Na ludom belom kamenu", "Kafanica, sudnica, ludnica", "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", "Rado ide Srbin u vojnike", "Kape dole", "Građanin plemić", "Kartoteka", "Ignis Sanat ili Sava".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA