Vreme čitanja: oko 7 min.

Brankica Sebastijanović o "Snežani": "Imala sam neki strah od toga da li ćemo uspeti da držimo pažnju deci"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 7 min.

Glumica je igrala u predstavi "Snežana i sedam patuljaka" u pozorištu "Pinokio" pred velikim brojem mališana

  • 0
Brankica Sebastijanović u predstavi "Snežana i sedam patuljaka" Foto: Tanjug/Rade Prelić

Fondacija "Novak Đoković" i pozorište lutaka "Pinokio" organizovali su posebno izvođenje predstave "Snežana i sedam patuljaka", povodom Svetskog dana pozorišta, a glavna glumica Brankica Sebastijanović za Tanjug kaže da je izuzetno inspirativno igrati za decu, jer su oni najiskrenija publika.

Tri stotine dece iz predškolskih ustanova "11. april" i "Dečji dani" gledali su navedenu bajku prema Braći Grim, ali u verziji srpskog pisca za decu Ljubivoja Ršumovića, u režiji Isidore Goncić.

U pitanju su mališani koji će tek krenuti u osnovnu školu, i upoznavati se sa svetom bajki, savladavati ta dela, a glumci su im u sat vremena izvođenja predstavili sve najvažnije iz te priče.

"Mislim da je ovo zaista bio jedinstven doživljaj, jer smo prvi put igrali ovu predstavu pred decom bez prisustva roditelja. U početku sam imala neki strah od toga da li ćemo uspeti da držimo pažnju deci, koja su došli sa učiteljima, bez roditelja. Međutim, bilo je odlično, mislim da su veoma lepo pratili predstavu, a i mi kao glumci smo zadovoljni energijom koju smo dobili od njih", objasnila je za Tanjug Brankica Sebastijanović kao pozorišna Snežana.

Fondacija Novak Đoković donirala je više od osam miliona dinara pozorištu "Pinokio", što je pomoglo sanaciju ove važne kulturne institucije i omogućilo da najmlađi uživaju u predstavama u sasvim obnovljenom ambijentu.

U "Snežani i sedam patuljaka" igraju: Brankica Sebastijanović, Nikola Ranđelović, Anita Branković, Lako Nikolić, Đorđe Kreća, Ivana Todorović.

Deca su navijala da pobedi Snežana zlu maćehu, tako da je atmosfera bila u pravcu da dečaci i devojčice osećaju razliku između dobra i zla, ili se tako čini na prvi pogled.

"Sigurno deci neke stvari nisu u potpunosti jasne u smislu da oni možda ne mogu sve da isprate, dok su tako mali. Ali opet vidim i osećam da je deci jasno ono što je crno belo: ko je negativan, a ko pozitivan lik, za koga treba, i za koga ne treba navijati. Upravo se to uvek oseti kod reakcije dece tokom izvođenja. Mojoj koleginici Aniti Branković sigurno je teže, jer igra Grdanu, i njen lik deca ne vole. Teže je njoj da se takav lik dopadne deci", ocenila je Sebastijanović.

Predstava Snežana i sedam patuljaka, povodom Svetskog dana pozorišta Foto: F.S./ATAImages

Glumci inače govore da su deca najzahtevnija publika, što znaju dramski umetnici iz dečijih pozorišta u Beogradu ("Boško Buha", "Pinokio", "Duško Radović", "Puž", "Pan teatar").

Tako da ako predstava ili glumci nisu dovoljno zanimljivi, deca će to prva da otkriju, i budu često najstrožiji kritičari što ispoljavaju na različite načine, dosađuju se, negoduju.

"To je apsolutno tačno, deca znaju najbolje. Čini mi se da se baš oseti da si "lažan" na sceni, da ti ljudi ne veruju, odnosno deca, sve to može da se oseti. Isto je tako sa pažnjom, nekako ne možemo da se opustimo, da kao povučem "ručnu" na sceni. Toga u dečjim predstavama nema. Mi smo u koncentraciji sve vreme, jer ako se opustimo na trenutak, izgubili smo pažnju dece", naglasila je Sebastijanović, koju je publika navikla da gleda u komadima za odraslu publiku kao "Art" ili "Ne oklevaj, improvizuj" - veliki hit u Teatru Vuk i na turneji.

Sada se uključila u produkciju za decu kao jednu promenu u karijeri, mada je podsetila da je imala ulogu Ogledala i Naratora u operi za decu, baš upravo "Snežana i sedam patuljaka" u Narodnom pozorištu u Beogradu, na maloj sceni "Raša Plaović", što od srca preporučuje.

"Snežana i sedam patuljaka“ je klasična bajka o ljubavi, iskrenom drugarstvu i ljubomori, a tada je Brankici bilo zanimljivo da prvi put igra u operi.

"Najlepše je, ali i najteže je igrati za decu, jer su oni najiskrenija i najstroža publika, njih nikada ne možete da prevarite. Moram priznati da mi je lično bilo vrlo inspirativno, jer je moja prva uloga u životu bila upravo Snežana, kad sam imala sedam godina. I nekako sam se kroz karijeru nadala da ću nekada odigrati ponovo Snežanu, to mi je bilo logično, da nekako simbolično zatvorim taj krug. I onda nije se dešavalo, godine su prolazile, ali je usledio poziv iz "Pinokija" i znala sam da je sada taj trenutak", smatra Sebastijanović.

Predstava Snežana i sedam patuljaka, povodom Svetskog dana pozorišta Foto: F.S./ATAImages

Ona je ocenila da je sudbina namestila da je ovo ta godina kada treba da odigra Snežanu, i zato se trudila da bude malo drugačija u toj ulozi, "da generalno ubacim taj detinjasti duh i naivnost, kao i razigranost".

Prema njenim rečima, ona voli bajke i taj svet čudesa, tako da bi volela ponovo da igra u još nekim komadima za decu, posebno kada se spoji dobar reditelj sa glumačkom ekipom koja njoj odgovara.

Premijera predstave "Snežana i sedam patuljaka" održana je u pozorištu lutaka "Pinokio" nedavno, 8. marta za Dan žena, a danas je posebno izvođenje realizovano za Svetski dan pozorišta.

"Sve su to veoma značajni datumi, i lepo je što se poklapaju ti dani sa našom predstavom. Divan je i Osmi mart, i danas kada slavimo pozorišnu umetnost. Na premijeru za Dan žena svi su nam donosili cveće, sve je bilo u tom znaku. Ne samo što je svečana premijera, već što je za taj dan, jedni drugima smo poklanjali cveće, bilo je baš lepo. I danas je zaista predivan dan", kaže Sebastijanović, koja se osvrnula i na svoje nove projekte u najavi.

Glumica je otkrila da se bliži jubilej 10 godina od njene diplomske predstave "Art" prema drami Jasmine Reze, ali ovo je ženska verzija komada sa tri lica, a originalno je pisano za tri muškarca.

"Eto sve su to neki značajni preokreti koji mi se događaju, i igraćemo baš na taj datum 16. aprila u Teatru "Kult" u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić".Baš se radujem, veoma volim tu predstavu, nismo je igrali dugo, i zbog toga imamo tremu. Čini mi se da će sada biti potpuno drugi doživljaj kada se malo odmaknemo i osvrnemo se, i zatim izađemo na pozornicu", navela je Sebastijanović i dodala da misli da imaju drugu vrstu glumačke zrelosti.

Predstava Snežana i sedam patuljaka, povodom Svetskog dana pozorišta Foto: F.S./ATAImages

Ona smatra da su možda bile premlade da igraju taj komad pre 10 godina, a da je sada pravo vreme.

Uz nju igraju Ivana Dudić i Anita Stojadinović, u režiji Vladana Đurkovića.

Junakinja serija "Sinđelići", "Samac u braku" i izvedenog filma "Kad ljubav zakasni", ostvarenja "Zona Zamfirova 2", od novijih serija Sebastijanović igrala je u "Švindlerima" i uskoro je očekuje emitovanje nove sezone licenciranog serijala "Urgentni centar".

Ovim događajem Fondacija Novak Đoković i „Pinokio“ nastavljaju uspešnu saradnju, nakon što je Fondacija podržala jedino pozorište lutaka u Beogradu donacijom od više od 8 miliona dinara, što je omogućilo renoviranje i opremanje sale u kojoj je danas odigrana „Snežana i sedam patuljaka“.

Fondacija Novak Đoković ostaje istrajna u svojim ciljevima da podrži ustanove važne za rani razvoj.

"Važno je da se deca od najranijeg uzrasta izlažu što kvalitetnijem sadržaju, a pozorište im u tome pomaže, doprinosi razvoju mašte kod mališana i čini da sanjaju sve veće snove",rekla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković i dodala da oni veruju u snove dece i posvećeni su tome da pomognu da se oni i ostvaruju.

Reditelj Vladan Đurković, direktor pozorišta lutaka "Pinokio", podsetio je da je jedna od prvih saradnji, kada je došao na mesto upravnika ovog teatra za decu, bila baš sa Fondacijom Novak Đoković.

"Uz njihovu pomoć, ugradnjom novih sedišta, sala pozorišta dobila je novi i vedriji izgled. Drago mi je što naša saradnja i dalje traje i što danas zajedno proslavljamo Svetski dan pozorišta”, istakao je Đurković.

Novak Đoković Fondacija osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji.

Rad Fondacije zasniva se na uverenju da predškolsko obrazovanje može promeniti život dece i cele zajednice.

To se postiže kreiranjem najkvalitetnijih programa u kojima je 2.237 vaspitača i nastavnika imalo priliku da se usavršava.

Novak Đoković Fondacija je do sada izgradila, rekonstruisala ili opremila 58 vrtića, pomogla više od 8.670 roditelja kroz programe podrške i uticala na razvoj preko 54.000 dece širom Srbije. Za 15 godina rada

Fondacija je rasla i obrazovala se uz realizaciju svojih projekata. Takođe se zalaže i za dovođenje svetski priznatih stručnjaka iz oblasti roditeljstva i ranog razvoja u Srbiju i zemlje regiona.

Nakon posete dr Šefali 2022. godine, prošle godine u Srbiju i region su doveli i dr Gabora Matea.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA