Vreme čitanja: oko 1 min.

Bonačela: Sindej dens kompani donosi energetski naboj u Beograd

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bonačela (Bonachela) je na konferenciji za novinare rekao da će u okviru Beogradskog festivala igre (Belgrade Dance Festival - BDF) biti prva ovogodišnja izvođenja "ab [intra]", čija je premijera bila 2018. godine u Sidneju

  • 0
Narodno pozorište Narodno pozorište u Beogradu / Foto: Marko Jovanović

Koreograf i direktor Sidnej dens kompani (Sidney Dance Company) Rafael Bonačela izjavio je da će izvođenje komada "ab [intra]" 5. i 6. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu biti puno energetskog naboja.

Bonačela (Bonachela) je na konferenciji za novinare rekao da će u okviru Beogradskog festivala igre (Belgrade Dance Festival - BDF) biti prva ovogodišnja izvođenja "ab [intra]", čija je premijera bila 2018. godine u Sidneju.

Podsetivši da je proteklo šest godina od prethodnog nastupa u Sindej dens kompani u Beogradu, u Sava centru, Bonačela je ocenio da je BDF prestižan festival.

Prema njegovim rečima, komad je nastao kao eksperiment sa improvizacijama igrača, koji su u procesu "potpuno dali sebe, ne samo telo i um nego i ličnost".

"Izvode ono što jesu na sceni, ali uvek donesu nešto novo i onda delo ostaje otvoreno i iskreno", napomenuo je Bonačela.

Komad, čiji naslov znači "Iz (unutra)", nastao je tako što je Bonačela tražio od igrača da rade niz improvizacija, "da budu prisutni u trenutku, da se međusobno slušaju, osećaju sebe i prate impulse".

U nastojanju da se desi da se desi neočekivano, Bonačela je tražio od igrača da napišu anonimno ono što su osetili, kroz crtež, pesmu ili nešto drugo, što je poslužilo kao scenario i početna osnova za rad.

Bonačela je naveo da je eksperiment "dao fascinantan rezultat", dok dodatnu vrednost komada čini muzika - klasična Peterisa Vasksa i elektronska Nika Velsa (Nick Wales), koji dolazi na izvođenje u Beogradu.

Direktorka BDF Aja Jung je ocenila gostovanje Sindej dens kompani kao "veliki događaj", pošto nije lako dobiti trupu iz Australije, koja stiže nakon Londonske kraljevske opere u Beograd.

Jung je podsetila da će u završetku festivala nastupiti 8. aprila Kompanija Jue Jin sa "Žamor/Kroz pukotinu svetla" u Zvezdara teatru, i Nacionalna kompanija Malte 9. i 10. aprila sa "Utopijom" u Bitef teatru.

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA