≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najavljena premijera predstave "Čovek slon" u Beogradskom dramskom pozorištu: Pogledajte fotografije sa probe

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mogu da kažem da mi je bilo vrlo inspirativno. Ja sam taj film gledao davno i ostavio je jak utisak na mene", rekao je glavni glumac Ozren Grabarić

  • 1
Predstava "Čovek slon" Foto: Dragana Udovičić

Premijera predstave "Čovek slon" je zakazana za subotu 25. maja  od 19:30 na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, dok će reprize biti izvedene 26, 28, 29, 30. i 31. maja.

Kokan Mladenović i glumački ansambl predstave prema delovima originalnog dramskog teksta Dimitrija Kokanova DRAMA SLON: OGLED O PROBLEMIMA REPREZENTACIJE U POZORIŠTU. U predstavi igraju Ozren Grabarić, Mirjana Karanović, Jovo Maksić, Jana Milosavljević, Ivan Tomić, Slađana Vlajović, Aleksandar Jovanović, Milan Kolak, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski i Bojana Stojković.

Projekat se bavi istraživanjem različitih pozicija društvene drugosti, odbačenosti, marginalizovanosti i osude pojedinaca. Polazišna tačka u razvoju projekata su dokumentarni podaci i spisi o slučaju Džona Merika poznatog kao Čovek slon. Ovaj medicinski fenomen samo je okidač za bavljenje temom diskriminacije različitih medicinskih stanja od strane „zdravog“ društva. Na koje sve načine nečiji izgled, poreklo, hormonalni status, bolest… utiču na poziciju koju ta osoba zauzima u društvu i na koji način društvo zlostavlja one koji se razlikuju od normirane većine - pitanja su kojima želimo da se bavimo uovom projektu. Šta znači biti bolestan?

O slučaju "Čoveka slona" postoje romani, biografije, medicinski zapisi (Ser Frederik Trevis) i filmovi (Dejvid Linč), a naš projekat biće zasnovan na autorskom dramskom tekstu koji za potrebe ovog projekta piše Dimitrije Kokanov, te na istraživačkom procesu koje će sa glumcima sprovesti reditelj Kokan Mladenović sa svojim saradnicima.

U četvrtak, 23. maja, u Beogradskom dramskom pozorištu održana je konferencija za medije, gde su o ovom omadu govorili Ozren Grabarić, Jovo Maksić, Jana Milosavljević, Ivan Tomić, Aleksandar Jovanović, Milan Kolak, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Bojana Stojković, kao i Kokan Mladenović i Dimitrije Kokanov.

"Mogu da kažem da mi je bilo vrlo inspirativno. Ja sam taj film gledao davno i ostavio je jak utisak na mene", rekao je glavni glumac Ozren Grabarić.

Pogledajte i fotografije sa probe.

(Telegraf.rs)

Video: Mirjana Karanović o predstavi "Kraj sveta u tri čina"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    23. maj 2024 | 14:57

    Tako tužna priča. Isplakala sam se zbog filma. Još jedno gledanje ne bih podnela. Verujem da će biti dobra predstava ali ja biram nešto vedrije teme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA