• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Genetske adaptacije su uticale na sastav krvi dve populacije iz Papua Nove Gvineje

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Papua Nova Gvineja ima veliki broj životnih sredina, jedinstvenih izazova za opstanak ljudi. Stanovnici visija i nizija predstavljaju izražene primere populacija izloženih različitom uticaju životne sredine.

  • 0
Papua Nova Gvineja, Papua New Guinea Domorodac sa Nove Gvineje. Foto: Pixabay

Dok se žitelji visija suočavaju sa smanjenom dostupnošću kiseonika zbog visine, žitelji nizija su izloženi specifičnim patogenima kojih nema u visokim predelima, kao što je malarija. Uprkos ovim jakim pritiscima životne sredine, specifične adaptacije ovih populacija su zanemarene, piše Phys.org.

Nova studija baca svetlo na genetske adaptacije stanovnika Papua Nove Gvineje usled specifičnih pritisaka životne sredine. Novi nalazi se oslanjaju na nove sekvence čitavog genoma stanovnika visija i nizija. Podatke su sakupili istraživači sa univerziteta u Tartuu (Estonija), Tuluzu (Francuska) i Papua Novoj Gvineji.

„Naša hipoteza je da su genomi obe populacije oblikovani različito radi ublažavanja štetnih efekata životnih sredina“, kažu naučnici. „Genetske varijante pokazuju veze sa krvnim fenotipima“.

Jedna od tih genetskih varijanti kod žitelja visija možda utiče na broj crvenih krvnih zrnaca. Veći broj crvenih krvnih zrnaca pomaže adaptaciji na manju dostupnost kiseonika. S druge strane, posmatrana varijanta kod žitelja niskih predela povezana je sa količinom belih krvnih zrnaca.

Ovo podupire ideju da je hipoksija možda glavni pokretač selekcije koja je delovala na stanovnike visokih predela Papua Nove Gvineje. Međutim, određeni patogeni su možda oblikovali genom stanovnika niskih predela.

„Zanimljivo, obe varijante takođe utiču na srčani ritam osoba sa tim mutacijama. Ovaj multiplicitet ističe složenost tumačenja uloge genetskih mutacija. Jedna mutacija može uticati na više fenotipa“, kažu naučnici.

Jedan od glavnih kandidata za selekciju kod žitelja nizija ima „neljudsko“ poreklo. Denisovci su jedna od prastarih homininskih populacija u Aziji pre nego što su moderni ljudi naselili Papua Novu Gvineju pre oko 50.000 godina.

Iako su denisovci brzo izumrli otprilike u tom periodu, ukrštali su se sa precima stanovnika Papua Nove Gvineje i ostavili svoje nasleđe u genomu modernih stanovnika Papua Nove Gvineje. Studija sugeriše da je genetska mutacija kod denisovaca koja utiče na specifičnu proteinsku strukturu prenesena direktno u genome stanovnika Papua Nove Gvineje.

„Izgleda da je izmenjeni protein pomogao žiteljima nizija da prežive u svojoj životnoj sredini. Iako ne znamo tačan uzrok ove selekcije, ova mutacija je možda pomogla žiteljima nizija da savladaju malariju“, kažu naučnici.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>