• 1

Britanski "Telegraf" predlaže komšijsku zemlju kao jeftinu alternativu Alpima

Oni kojima su Alpi previše skupi, mogu pronaći podjednako dobru zabavu i na Jahorini

  • 1

Uopšte više nije potrebno da razmišljate o drugim evropskim destinacijama, koje su idealne za zimovanje, ako znate da postoji odlična zamena za skijanje na Alpima, a da se nalazi relativno blizu Srbije.

I ne samo za skijanje, već britanski “Telegraf” preporučuje Bosnu kao izuzetno zanimljivu destinaciju za posetiti, sa akcentom na Sarajevu i Jahorini.

Autor teksta, Met Hampton se ostvrnuo najpre na činjenicu da se u Sarajevu, ali i u ostalim delovima zemlje i danas mogu videti tragovi burne prošlosti, a koji se odnose najpre na ratni period 90–ih godina prošloga veka i na bombardovanje. Ipak, sve to ništa ne umanjuje atraktivnost ove zemlje u turističkom smislu, a posebno kada je u pitanju planina Jahorina. Ne bez razloga, tek ona se karakteriše kao jeftina i dobra alternativa alpskim skijalištima.

Sarajevo – grad za divljenje

Sarajevo

Foto: Pixabay

Čiji je proizvod ratluk ili čuveni rahat lokum, ne raspravljamo, tek Met navodi da je u pitanju “bosanski, a ne turski užitak” i to posebno ako se jede uz domaću pravu kafu. A u Sarajevu se kafa baš tako služi: “iz ukrašenih bakarnih šolja, pored slatkog rahat lokuma”, što na mnoge turiste ostavlja naročito pozitivan utisak.

Danas se Sarajevo smatra gradom, kome se treba diviti i to na prvom mestu zato što njegova arhitektura podrazumeva idealan spoj prošlosti i savremenog doba. Tako se u ovom gradu mogu videti i delovi iz doba turske vladavine, ali i moderne građevine.

Naravno da se Met osvrnuo i na bosansku kuhinju. Nije mogao da ne pomene koliko je oduševlljen ukusom bureka, ali i drugih specijaliteta po kojima je grad poznat od ranije.

Skijanje na Jahorini

Olimpijski Centar Jahorina

Foto: Marija Nišić

Sa prosečno 175 dana sa snegom u toku jedne godine, nije čudno što je upravo planina Jahorina bila domaćin XIV Zimskih olimpijskih igara, sada već daleke 1984. godine. Te iste godine je prva olimpijska trka u veleslalomu održana upravo na toj planini.

Brojne staze različitih karakteristika su dostupne svim skijašima, kao i 2 staze, koje su namenjene najmlađim gostima Jahorine. Naravno da im je na raspolanaju i žičara, ali i liftovi, dok se na stazi “Poljice” zainteresovanima nudi opcija noćnog skijanja.

Kao prednosti skijanja na ovoj planini, pomenuti sajt navodi i odličan izbor smeštajnih jedinica, kao i izuzetno zanimljivu okolinu.

Jahorina, planina, sneg, zima, zimovanje, pridoda, odmor, putovanja, skijanje, ski staza

Foto: Shutterstock

Najviši planinski vrh Jahorine je Ogorjelica i nalazi se na 1916 metara nadmorske visine. Osim 20 kilometara ukupne dužine svih staza, ova planina može da se pohvali i njihovom odličnom povezanošću. Osim početnika u skijanju, na Jahorini se odlično mogu zabaviti i rekreativci, ali i profesionalni sportisti, budući da su dostupne ski staze različite težine.

Sem 3 ski lifta, na Jahorini postoje i 2 žičara i to jedna sa dva, a druga sa šest sedišta. A od ove godine je ski-centar obogaćen i gondolom, u čije kabine može biti smešteno 10 skijaša u isto vreme.

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    Dobro je Sarajevo..jedino cu doci u Sarajevo ako Zvezda bude igrala tamo. Slusao sam od starijih momaka kakav je to grad, uzivali su tamo..ali to su bile kraj 80-ih-90te.. mi klinci iz Beograda, mislimo se koga boli djole za Sarajevo, a ovi matori nastavljaju da pletu dobre price.. danas toga nema, nikad vise nece ni biti. Tamo su oni, mi smo na drugoj strani. To je gradic kao i bilo koji drugi, nema tu vise energije ni hemije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima