≫ 

Treba li leteti avionom u vreme epidemije korona virusa? Evo kako se kompanije bore protiv njega

Koliko su avioni dezinfikovani i kolika je verovatnoća da ćete COVID-19 sresti na letu?

  • 2
avion, putnici Pixabay.com

Kako se broj slučajeva obolelih od novog korona virusa povećava, mnogi se pitaju koliko je sigurno putovati avionom i da li da odlože svoj put u neke zemlje u kojima već ima obolelih. Avioni neometano lete, a broj putnika nije znatno manji, ali bi pri ulasku u letelicu ipak trebalo da se zapitate kako se ona održava i koliko je higijenski sigurna, piše CNN, koji je ove informacije tražio od avio-kompanija i medicinskih stručnjaka.

Uobičajena procedura čišćenja

Odgovor na neka od najčešćih pitanja dao je Kristijan Runi, menadžer britanske kompanije „JetWash Aero“, koja se bavi čišćenjem aviona između letova. On objašnjava da proces čišćenja aviona zavisi od rasporeda njegovih letova.

Kada je vreme između letova veoma kratko, pristupa se brzom čišćenju – osoblje aviona uklanja novine i đubre koje putnici ostave iza sebe, dok se detaljnije čišćenje obavlja kada ima prostora za to.

- Temeljno čišćenje najčešće se obavlja noću i uključuje pranje toaleta, brisanje i dezinfikovanje kolica, kuhinje, sedišta i prostora za odlaganje iznad glava putnika. Ovo traje sat vremena, ponekad i duže. Dubinsko čišćenje aviona obavlja se na svakih mesec dana ili šest nedelja i ono traje nekoliko sati – objašnjava Runi.

Proizvodi za čišćenje i dezinfikovanje koji se koriste prilikom sređivanja aviona efektivni su u uklanjanju velikog broja patogena i virusa kao što su SARS, Ešerihija koli, ptičiji grip i tako dalje. Antimikrobska zaštita traje i do 10 dana.

Ipak, prema rečima jedne stjuardese, higijena u avionima varira od kompanije do kompanije.

- Ponekad su avioni u užasnom stanju i potrebno je ponovno čišćenje, a ponekad blistaju posle dubinskog sređivanja ili bar tako deluju – kaže Stefani Bajron, koja je jedno vreme radila za „American Airlines“.

Lična higijena putnika

Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Neke avio-kompanije imaju posebne zahteve za čišćenje zbog trenutne situacije.

- Trenutno se od nas traži da pojačamo dezinfekciju aviona zbog opravdanog straha od koronavirusa – otkrio je Runi.

Ipak, doktor Vilijam Šafner, profesor medicine na Univerzitetu Vanderbilt, na odseku za infektivne bolesti, kaže da avio-kompanije ne mogu mnogo toga da urade kako bi sprečile širenje koronavirusa. Pošto se on najčešće prenosi sa osobe na osobu, higijena aviona ne predstavlja problem. Međutim, trebalo bi obrisati površine u avionu, ali je pranje ruku, prema Šafnerovim rečima, najbolji oblik prevencije.

- Čak i ako postoji virus na nekoj od površina aviona, on neće skočiti sa sedišta i ujesti vas za zglob. Morate da dodirnete inficiranu površinu, a nakon toga nos ili usta. Zato je bitno da vam ruke budu čiste i akcenat treba staviti na njih. Koristite vlažne maramice sa dezinfekcijskim sredstvom kada putujete avionom – savetuje Šafner.

Doktor Paulo Alves, koji je trenutno učesnik radionice koja se bavi zdravstvenim uslovima u avionima i koja se održava u Singapuru sa ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa COVID-19, slaže se sa Šafnerom i podvlači važnost čistih ruku, ističući da je najbolje prati ih vodom i sapunom, ali ako to nije moguće, dobro je i sredstvo za dezinfekciju ruku.

- Osim toga, trebalo bi obrisati i površine s kojima smo u dodiru, jer na njima mogu biti ostaci nečijeg kašlja ili kijanja. Putnici bi trebalo da održavaju ličnu higijenu na letovima, pre letova i posle njih i da izbegavaju da dodiruju svoje lice – kaže Alves.

Odgovor avio-kompanija

Šangaj Kina Korona virus Foto: Tanjug/AP

Brajan Pariš, portparol kompanije „Southwest Airlines“, tvrdi da se njihovi avioni „regularno čiste između letova, a temeljno tokom noći, kada su na pistama“.

- Naš program čišćenja uključuje dezinfikovanje svih tvrdih površina u aviona, svih sedišta i tepiha. Mi ćemo nastaviti da pratimo sva uputstva Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetske zdravstvene organizacije u vezi sa koronavirusom i u skladu sa tim napraviti izmene u svojoj proceduri ukoliko one budu bile neophodne – kaže Pariš.

Takav stav, prema rečima portparola Kurtisa Blesinga, ima i „American Airlines“.

- Naši avioni, uključujući i toalete u njima, redovno se čiste, a detaljna čišćenja obavljaju se u zavisnosti od vremena između letova i tipa leta. Toaleti se sređuju, podovi se čiste i uklanja se vidljivo smeće na svim letovima – izjavio je Blesing, ističući da se dubinsko čišćenje obavlja na međukontinentalnim i internacionalnim letovima i na letovima za Havaje.

Iz avio-kompanije „Qantas“ poručuju da oni „održavaju svoje visoke standarde čišćenja i dezinfekcije svojih letelica“, ističući da njihovi avioni imaju HEPA filtere koji su deo sistema klima uređaja.

- Ovi filteri, koji se koriste u bolnicama, menjaju vazduh u avionu na svakih tri do pet minuta. Zbog toga je u našim letelicama vazduh mnogo čistiji nego na drugim javnim mestima, kao što su vozovi, restorani, tržni centri i kancelarije – kaže portparol ove australijske kompanije.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti putnicima savetuju da izbegavaju kontakt sa bolesnima i da peru ruke vodom i sapunom bar 20 sekundi ili da koriste sredstvo za dezinfikovanje ruku koje u sebi sadrži od 60 do 95 odsto alkohola.

„Delta Air Lines“, avio-kompanija iz SAD, od februara ima pojačane mere zaštite i „koristi sredstvo za dezinfekciju koje je propisala Agencija za zaštitu životne sredine SAD“. Higijena u njihovim avionima se, prema rečima portparola, održava na najvišim standardima, sa posebnim fokusom na avione koji lete u zaražene oblasti.

Iz „Hong Kong Airlines“ takođe tvrde da održavaju „visoke standarde“ u higijeni aviona, ali i da primenjuju posebne mere opreza. Naime, neki avioni ne lete određeno vreme kako bi bili dubinski očišćeni i dezinfikovani ako se ispostavi da je njima putovala zaražena osoba. To, pored uobičajene procedure, uključuje promenu svih presvlaka za sedišta, dezinfekciju svih površina, detaljno čišćenje toaleta, dezinfekciju tepiha, sterilizaciju vodovodnog sistema i zamenu filtera za vazduh.

Ostanite oprezni

Korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ako vas uskoro očekuje let avionom, sigurno se pitate postoji li nešto što vi možete da uradite.

Šafner kaže da je najsigurniji način odbrane da odustanete od leta avionom i da ostanete kod kuće.

- Doći će vreme kada ćemo morati da se klonimo bilo kakve društvene interakcije, a ljudi se već sada pitaju treba li da lete u ovakvim okolnostima – kaže on.

Sa druge strane, do sada nije zabeleženo da se iko od obolelih zarazio prilikom leta avionom, pa se putnicima i dalje ostavlja da sami odluče da li će da lete u vreme epidemije.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojkan

    16. mart 2020 | 11:47

    Ako bude moguce planiram da preko Royal Charter Service-a otputujem na par nedelja dok se ova situacija sa korona virusom ne slegne.

  • Mile

    6. mart 2020 | 20:34

    Nista nje sigurniji autobus i voz cak su i prljavji od avijona.A turisticki brodovi su inkubatori svih bolesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA