≫ 

Dr Branimir Nestorović otkriva da li ćemo na leto moći bilo gde da putujemo

Njegove prognoze su pozitivne

  • 26
Grčka Branimir Nestorović Foto-montaža: pixabay.com; Tanjug/AP/NIAID-RML, Youtube/RTV Marš HD Valjevo

Čini se da je našem narodu teže od kućne izolacije, teže pala zabrana putovanja.

Podsetimo, turističke agencije su otkazale sva putovanja do 15. maja, a aranžmani za leto su i dalje neizvesni.

Ipak, pozvali smo pulmologa dr Branimira Nestorovića koji nam je objasnio šta možemo da očekujemo do leta i zašto, ako korona virus i dalje bude prisutan, ne možemo očekivati pojavu nove epidemije.

- Kad se završi epidemija to će značiti da je 70 odsto ljudi već bilo inficirano, pa se veći broj neće zaraziti. Jedan deo neće imati imunitet na korona virus, pa će možda imati neku blažu kliničku sliku, a to je sasvim dovoljno da može da se putuje. Mislim ne može biti više nikakve velike epidemije. Može da bude sporadičnih slučajeva, ali epidemije na leto, ne.

Dr Nestorović kaže da visoka temperatura nema veze sa ubijanjem virusa već nešto potpuno drugo. Takođe, zašto su kardiovaskularni bolesnici i oni sa hroničnom opstruktivnom bolešću ugroženiji i od astmatičara, saznajte u nedelju u Telegraf intervjuu sa dr Branimirom Nestorovićem.

Direktor Jute Aleksandar Seničić za "Telegraf" kaže da je još rano pričati o letnjoj sezoni.

- Početkom maja imaćemo neke bolje instrukcije vezane za leto. Za sada je stav da se letnji aranžmani realizuju u skladu sa ugovorima koji su potpisani, a mi ćemo u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i nadležnih ministarstava pratiti situaciju i izaći sa nekim zvaničnim stavom - ističe za "Telegraf" direktor Jute Aleksandar Seničić.

Dakle, do početka, ako ne i sredine maja nema razloga da za otkazivanjem tih aranžmana.

- Nema razloga da pravimo paniku 3-4 meseca unapred, a do maja ćemo imati info kako da se realizuju letnji aranžmani. Ako to ne bude moguće, napravićemo sličan model kao i sada da obeštetimo ljude. Nažalost, na globalnom nivou je takva situacija i moramo pratiti sve što se dešava - zaključio je Seničić u razgovoru za "Telegraf".

Video: Nestorović: Neću više da zbijam šale na temu korona virusa

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    19. mart 2020 | 11:52

    Ako njega budemo slušali, idemo u Milano 100%!

  • Jovana

    19. mart 2020 | 11:52

    Samo nemoj on da savetuje.

  • Besna glista®

    19. mart 2020 | 12:08

    Čitajući komentare po portalima dolazim do zaključka da nama uopšte ne trebaju lekari i ostali školovani ljudi. Ovde je dovoljno imati vezu sa internetom i znati sva slova /pravopis nije obavezan/ pa 'znati' bolje od svakog doktora, inženjera, pravnika ili ekonomiste. Pitam se zašto nam pored tolikih pametnjakovića zemlja nije jača od Nemačke ili Švajcarske?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA