≫ 

Zašto je vrlo rizično putovati autobusom, vozom ili avionom tokom pandemije

Evo zašto je putovanje sada rizično

  • 1
Korona virus, putovanja, avion Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Iako se usred pandemije korona virusa savetuje da ne putujete bez preke potrebe, neki ekstremiji ljubitelji putovanja ovaj krizni period koriste kako bi putovali po svetu za male pare.

Ipak, treba imati na umu da su mnoge vlade širom sveta ograničile putovanja, a putnici koji moraju da putuju iz krajnje nužde moraju da preduzmu stroge mere opreza.

Rizici putovanja vozovima i autobusima

Zaraza korona virusa širi se udisanjem kapljica koje je bolesna osoba iskašljala ili kijala ili dodirivanjem površina na kojima su se virusi zadržali.

Mnogi domaći sutračnjaci rekli su da sada nije vreme za ulazak u gradski prevoz jer se na malom mestu nalazi veliki broj ljudi.

Prof. dr Goran Belojević je gostujući u RTS Ordinaciji rekao da ako zaražena osoba kine u punom autobusu može da zarazi 10 do 20 ljudi.

Trenutno se savetuje i izbegavanje bliskog kontakta među ljudima, treba držati dva metra rastojanja, što u vozovima i autobusima nije moguće.

Autobusi, prevoz, čišćenje, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Istraživanje objavljeno 2018. godine pokazalo je da da su ljudi koji redovno koriste gradski prevoz skloniji bolestima nalik gripu.

Ipak, stvari će biti drugačije ukoliko putujete praznim autobusom ili vozom.

Rizici putovanja avionom

Opšte je verovanje da su u avionu veći izgledi da se razbolite jer tamo udišete ustajali vazduh.

Vazduh u avionu bi ipak mogao da bude boljeg kvaliteta od onog u prosečnoj kancelariji i sigurno je bolji od onog u autobusu ili vozu.

Vazduh se u kabini aviona menja učestalijim ritmom i bolji je od vazduha koji se nalazi u klimatizovanim zgradama.

Ipak u avionu možete lako da dođete u kontakt sa osobom koja kija i kašlje, ali i u kontakt sa površinama koje je dotakla obolela osoba.

Naravno, teško je generalizovati kolika je opasnost u bilo kojoj vrsti prevoznog sredstva, s obzirom na različite faktore koji povećavaju ili smanjuju rizik. Na primer, u avionu se na nekom dužem letu putnici možda više kreću po kabini i, ako su nosioci virusa, mogu ga proširiti.

Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da je najveća opasnost od zaraze u avionu dva reda ispred i odmah pored zaražene osobe.

Video: Dezinfekcija glavne autobuske stanice u Nišu

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA