≫ 

Notr Dam nakratko oživeo usred pandemije korona virusa

Danas je Notr Dam nakratko oživeo tokom ceremonije na katolički Veliki petak

  • 0
notr dam Foto: Pixabay.com

Iako su na njoj i dalje vidljiva teška oštećenja prouzrokovana prošlogodišnjim požarom, čuvena pariska katedrala Notr Dam danas je, bar nakratko, oživela tokom ceremonije na katolički Veliki petak.

Samo pet dana pre godišnjice razornog požara, zajedno sa trojicom sveštenika, pariski nadbiskup Mišel Opeti održao je molitvu u polusrušenoj gotičkoj katedrali čiji je krov uništen.

Dok su ulazili u katedralu, oni su na glavama nosili sigurnosne šlemove, koje su skinuli pre početka svečanosti.

Odajući počast Isusovoj kruni od trnja, čuvenoj relikviji iz Notr dama koja nije oštećena u požaru, Opeti je predvodio molitvu, dvoje glumaca pročitalo je verske tekstove, a svirao je violinista Reno Kapukon.

Grad Pariz, korona virus, prazan grad, pogled iz vazduha Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi Asošiejted pres, nadbiskup je istakao da 40-minutna ceremonija pokazuje da je “život i dalje ovde”, usred pandemije korona virusa “koji seje smrt i parališe nas.”

Budući da javnost odranije nema pristup oštećenoj katedrali, kao i zbog karantina u francuskoj prestonici, svečanost je prenošena uživo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA