Otkrivamo da li će korona virus uticati na poskupljenje avionskih karata

Da li će cene avio-karata drastično skočiti?

  • 2
Avion Foto: Pixabay

Iako su gotovo sve vrste letelica prizemljene zbog pandemije novog virusa, stručnjaci iz oblasti avio-industrije već sada predviđaju kakva ih budućnost čeka kada turisti počnu ponovo da putuju, prenosi Independent.

- Prva promena će se odnositi na uvođenje novih pravila bezbednosti koje mogu da povećaju cene avio-karata - rekao je Aleksandr de Žiniak, generalni direktor Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA).

Aleksandr de Žiniak je rekao da postoje novi koncept koji će verovatno biti deo budućnosti ove industrije, jer vlade i zdravstvene vlasti nastoje da zaštite zdravlje putnika prilikom letenja.

- Prvo je socijalno distanciranje u kabinama aviona, koje podrazumeva da određena sedišta u avionu moraju da ostanu prazna.

Ako se taj koncept primeniti, to će značiti više praznih mesta u avionima za održavanje socijalne distance, pa samim tim i više cene avio-karata jer će avio-kompanije želeti da povrate izgubljene prihode.

Sedišta u avionu foto: pixabay.com

Na primer, ako bi avion koji obično ima 189 putnika izbacio sva srednja sedišta, u avionu bi bilo dozvoljeno da leti samo 126 ljudi.

- Ako to zatraže civilno vazduhoplovstvo i zdravstvena uprava, avioni će morati da oslobode jedno sedište u svakom redu- rekao je Žiniak za Independent.

- To bi bila potpuna promena poslovnog modela avio-kompanija koje upravljaju avionima koji saobraćaju na kratkim linijama - zaključuje.

Neke prekomorske avio-kompanije koje još uvek lete počele su da uvode stroge mere socijalne distance na svojim letovima. Tako Aljaska erlajns izbacuje srednja sedišta na većim, a sedište ka prolazu na manjim avionima.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    17. april 2020 | 14:47

    Sto znaci duplo ce da poskupi prevoz avionom a sto je gorivo pojeftinilo nema veze !Pa isto bi trebalo da se uvede i sa autobusima !

  • Goran F.

    17. april 2020 | 18:28

    Pa to mu dodjes ovako,ako sam ostao ovaj mesec bez zarade onda sledeći ću tražiti od gazde da mi poveća platu pošto ovaj mesec nisam radio , da se malo zakrpim .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA