≫ 

"Mere socijalnog distanciranja u avionima su idiotske. Ako ih uvedete, nećemo leteti"

Direktor Rajanera ogorčen predlogom da se uklone srednja sedišta u avionima

  • 0
Avion Foto: Pixabay / Ilustracija

- Ako avio-kompanije budu prisiljene da ostave sedišta u sredini praznim, kako bi se pridržavale „idiotskih“ pravila o socijalnom distanciranju tokom leta, onda naši avioni neće ni poleteti – oštro je saopštio Majk O’Leri, izvršni direktor Rajanera.

Direktor niskobudžetne avio-kompanije koji je svoj poslovni model izgradio na krcatim, ali jeftinim letovima, smatra da je blokiranje prostora između sedišta na prolazu, kojim bi se smanjila potencijalna mogućnost širenja korona virusa, „glupost“ koja nema nikakav efekat.

Ističe da i ako vlada bude insistirala na merama socijalnog distanciranja, onda bi ta ista vlada „trebalo da plati naknadu za prazna srednja sedišta ili avoni neće leteti“, prenosi "Jutarnji list".

Rajaner, sa sedištem u Dablinu, godišnje preveze više od 150 miliona putnika širom sveta, temelji svoj poslovni model na što češćim letovima, ali uz izuzetno visoki „faktor opterećenja“, odnosno maksimalnu popunjenost na svim letovima.

- Ne možemo zaraditi novac na 66 odsto faktora opterećenja. Čak i ako to učinimo, prazno srednje sedište ne donosi nikakvu socijalnu distancu, pa je to idiotska ideja kojom se ionako ništa ne postiže – rekao je.

Inače, IATA, globalno telo koje predstavlja avio-kompanije predviđa ogromne gubitke za avio-industriju zbog pandemije korona virusa, a izgubljeni prihodi će ići čak i do 314 milijardi dolara.

Upozorili su i da će predložena pravila socijalnog distanciranja, uklanjanjem srednjih sedišta privremeno zaustaviti model jeftinih avionskih putovanja koje je pokrenuo Rajaner, prisiljavajući prevoznike da povise cene i za 50 odsto ili, jednostavno, propadnu.

Video: Pre nekoliko meseci igla nije mogla da padne: Ovako izgleda svet kada avioni skoro da ne lete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA