≫ 

Najbolji i najgori scenario koji očekuje avio-kompanije u jeku pandemije korona virusa

Koliko će im biti potrebno vremena da se oporave od ovakvog udarca?

  • 0
avion Alitalia Foto: Pixabay

Vrlo je verovatno da će biti potrebno da prođe određeni vremenski period, kako bi se avio-kompanije oporavile od ekonomskog udara, koji je izazvan pandemijom korona virusa. Na svu sreću, kao i za svaku drugu situaciju, tako i ovde postoji i dobar, i loš scenario.

Vlade mnogih država se trude, koliko god da je to u njihovoj moći, da olakšaju gubitke sa kojima se susreću brojne firme. Budući da su avio-kompanije posebno ugrožene, kao i sektor turizma uopšte, to je akcenat pomoći u većini zemalja stavljen upravo na njih.

Želeći da izvrši anallizu celokupnu situaciju, Skift Airline Weekly je organizovao web konferenciju, u kojoj su učestvovali viši analitičar, Džej Sabat i urednik, Madhu Unikrisnan. Tom prilikom su se potrudili da sagledaju i najbolji mogući scenario za avio-kompanije, ali i onaj koji bi mogao da bude okarakterisan kao najgori u datoj situaciji.

Optimistični scenario

Jasno je da je kriza kroz koju prolazi avio-industrija u svetu jedna od najtežih, ako ne i najteža ikada. Ali primarno zbog toga što se Vlade mnogih zemalja trude da olakšaju, može se smatrati da postoje i razlozi za optimizam.

Zanimljivo je mišljenje sagovornika, da iako je 9. aprila obeleženo čak 100 dana od kada je prvi put zvanično obaveštena Svetska zdravstvena organizacija o brojnim slučajevima upale pluća sa nepoznatim uzrokom, do dana današnjeg zvanično niti jedna avio-kompanija nije propala.

Svesni smo svi da se ovde ne radi o recesiji kakvu je poznajemo, već da je jednostavno došlo do pauze u poslovanju, a sa ciljem smanjenja širenja pandemije korona virusa.

Pojedini stručnjaci smatraju da druga polovina godine može biti uspešnija nego prva, ali da je potrebno pronaći ljude koji imaju potrebu da putuju. Osim poslovnih ljudi, to se može odnositi i na one koji žele da posete svoje rođake u drugoj zemlji, ali je svakako važno i da imaju dovoljno finansijskih sredstava. Naravno da su u tom slučaju ciljna grupa i ljudi, kojima je dosta svega i koji jednostavno žele da otputuju, kako bi se odmorili i napunili baterije. A tih će, posle pandemije korona virusa, sigurno biti dovoljno.

Pesimistični scenario

Avion Foto: Pixabay

Potpuno drugačije gledište celokupne situacije definitivno nije uopšte obećavajuće. Jasno je da avio-kompanije u celom svetu ne posluju već neko vreme, a to svakako utiče i na prihode, koji su blizu nule za većinu njih.

Nije zvanično objavljeno, doduše, ali je činjenica da ako ova situacija potraje, mnoge avio-kompanije će morati da razmisle i šta da čine sa osobljem. No, ipak, nadajmo se da do toga ipak neće doći, bez obzira koliko situacija u ovom trenutku, možda i nije obećavajuća.

Svakako se trenutno aktuelna pandemija korona virusa ne odražava samo na avio industriju, već i na sve ostale sfere života.

Sve češće se može pročitati da pojedini stručnajci zastupaju mišljenje o obaveznom socijalnom distanciranju i u avionima, a zarad sprečavanja širenja korona virusa u budućnosti. Da bi to bilo moguće, potrebno je fizički izbaciti određeni broj sedišta iz aviona. A sve to će imati uticaja i na finansije, jer avio-kompanije u tom slučaju neće moći da prodaju onoliko karata koliko je planirano.

Uz sve to se postavlja i krajnje realno pitanje da li će ljudi širom sveta zaista želeti da koriste avio-prevoz. Tačnije, da li će imati i potrebu i finansijkih sredstava da takvu vrstu prevoza koriste?

Zaključak ovog scenarija je da se aviokompanije nesumnjivo suočavaju sa godinama nevolja. I za to nema vakcine.

Na kraju, bolje i da nismo čitali ovaj drugi scenario, ali svakako je prilično teško moguće da sve bude baš i po prvom scenariju. Dakle, istina je, kao i u većini slučajeva, negde između.

U principu, jedino što možemo, jeste da sačekamo i pratimo u kom pravcu će se razvijati trenutna situacija.

Video: Masovno bekstvo iz aviona: Nisu hteli da budu u karantinu zbog korona virusa

 (A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA