≫ 

Zorana Mihajlović: Za putovanje avionom potreban negativan test na koronu, po sletanju u izolaciju

Kako će izgledati budućnost putovanja u Srbiji?

  • 17
SRBIJA ITALIJA POMOC ZORAN ZESTIC

Svi građani koji budu želeli da putuju avionom moraće da imaju test na korona virus koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je za televiziju Prva rekla da je Srbija spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to učiniti u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da još uvek nigde nema putničkih letova.

- Naši avioni, posada i aerodromi spremni su da započnu letove, ali kako se budemo zajednički dogovarali sa Evropom, tako ćemo i otvarati letove. Po nekim preporukama, govorimo o intervalu između 15. i 18. maja. Važno je i da znamo da Aerodrom ''Nikola Tesla'' nijednog trenutka nije bio zatvoren, da je ''Er Srbija'' dovezla 15.000 naših građana iz različitih delova sveta, kao i da je dopremila 2.500 tona humanitarne pomoći - rekla je ona.

Mihajlović je ukazala i na to da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o merama bezbednosti, u skladu sa preporukama lekara.

- Sve mere koje donosimo u skladu su sa stavom lekara i struke. Što se tiče mera bezbednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu želeli da putuju moraće da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju - rekla je ona.

Apelovala je na građane da budu oprezni i ne kupuju avio-karte koje već sada nude neke lou-kost kompanije, imajući u vidu da država još nije izdala nijedno odobrenje za rad.

- Da bi bilo koji avion poleteo ili sleteo na naš aerodrom potrebno je rešenje ministarstva i direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Mi takva odobrenja za rad nikome nismo dali i vrlo je rizično sada kupovati karte, jer nije sigurno kada će letovi krenuti - rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade ukazala je i na to da avio-saobraćaj svuda u svetu trpi štetu, koja se u Evropi procenjuje na 160 milijardi evra, dok je u Srbiji šteta do sada oko 30 miliona evra.

- U ovoj situaciji se pokazalo koliko je važno da imamo nacionalnu avio-kompaniju, koja je u vreme pre krize povećala i prihode i broj putnika. Er Srbija obavlja veoma važan posao u vreme epidemije i na redu je država, da im omogući uslove da rade i da im pomogne da što lakše izađu iz krize - zaključila je ministarka.

Video: Tiodorović o putovanjima u narednom periodu: Bukirajte Zlatibor, ne morate baš Grčku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    30. april 2020 | 11:56

    Ko ce da leti pa da bude u izolaciji 15 dana. I plus da plati testiranje prije puta. Interesentno. Samo je obican narod zarazan. Ovi ostali sto moraju da rade oni ne prenose nista. Kriv seljak sto hrani ovce npr

  • niko.bit@n

    30. april 2020 | 12:04

    Ma naravno, kako da ne!!! Drzavi nam treba po nekoliko dana da uradi test i sad treba da se molim Bogu da dobijem test 72h pre leta da odem negde poslovno na 7 dana i onda tamo opet da radim test pre povratka nazad u Srbiju?!? Apsurdno

  • Nena

    30. april 2020 | 12:36

    A odakle narodu pare ajde bre vise ta Zorana malo da de prizemi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA