≫ 

Ponovo radi jedna od najvećih pećina na Balkanu: Spremna da bude najposećeniji lokalitet u Srbiji

Jedna je od najvećih pećina na Balkanu, a ime je dobila po zaseoku Stopići u kom se i nalazi

  • 1
Stopića pećina Bigrene kade simbol Stopića pećine / Foto: RINA

U novu 2020. godinu Stopića pećina na Zlatiboru ušla je još uređnjnija i spremnija za sve posetioce. Međutim, iako je epidemija korona virusa omela posetioce da ovaj jedinstven lokalitet obiđu prethodnih meseci, od danas je ponovo otvorena za sve turiste u periodu od 09:30 do 18 časova.

Prošle godine bila je najposećenija turistička lokacija, sa ostvarenih 90 hiljada noćenja i to zbog svoje prelepe i nesvakidašnje prirode, a sada je urađeno još 50 novih metara staze koja vodi kroz tunel sa bigrenim kadama, a tu se nalazi i veliko bogatstvo pećinskog nakita.

- Dubine bigrenih kada kreću se od jednog pa čak do sedam metara. Ova pećina je i dalje u izgradnji, nastaviće se njeno istraživanje, pošto se u dubini nalaze podzemna jezera, jer u pitanju je rečna pećina kroz koju i danas protiče Trnavski potokrekao je za RINU Dragomir Stopić, čuvar u zaštićenom području.

Nalazi se na samo devetnaest kilometara od centra Zlatibora i predstavlja pravo prirodno bogatstvo.

Jedna je od najvećih pećina na Balkanu, a ime je dobila po zaseoku Stopići u kom se i nalazi.

Dragomir Stopić Dragomir Stopić / Foto: RINA

- Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok preko 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. Prva noga koja je kročila na ovo zltiborsko tle, mogla je da je primeti i uđe - kaže Dragomir.

Prvi istraživači ovog areheološkog lokaliteta bili su češki spaleolozi koji su prilikom boravka u Stopića pećini koristili čak i posebnu ronilačku opremu.

Tada je otkriveno da se pod zemljom nalaze dugački hodnici i pet dvorana, ali i najveći podzemni vodopad na Balkanu prozvan i “Izvor života”.

Stopića pećina Foto: RINA

- Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Na ovom mestu su se spašavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah - kaže Radojko Janković, čuvar zaštićenog područja.

Ovaj lokalitet za posetioce je otvoren 2009. godine i od tada je postao prava turistička atrakcija koju godišnje poseti na hiljade ljudi iz celog sveta.

Video: Miloš se probudio iz zimskog sna: Pogledajte šta je prvo uradio najpoznatiji srpski mrki medved

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    8. maj 2020 | 15:00

    Био сам тамо. Нисам добио ни једно пиће, камоли сто пића!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA