• 2

Ovako izgleda plan EU za putovanja: Nema praznih sedišta u avionima, svi ćemo nositi maske

Komisija će danas usvojiti niz odluka koji će se ticati putovanja u okviru Evropske Unije

  • 2
Korona virus, putovanja, avion

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Očekuje se da će Evropska komisija danas u okviru odluka o ponovnom uspostavljanju turizma u okviru Evropske Unije objaviti da avio-kompanije neće morati da imaju poluprazne avione, odnosno nepopunjena sedišta već da će maske biti obavezne tokom leta.

Kako prenosi Rojters, direktiva o vazušnom saobraćaju deo je šireg paketa mera koje je danas najavila Komisija za postepeno ukidanje ograničenja i pažljivog obnavljanja turizma u Evropi.

Takođe, Komisija ohrabruje vlade država članica EU da uzmu u obzir individualne potrebe stanovnika svojih zemalja i omogući ljudima da posećuju rođake i voljene ljude u drugim zemlajama Evropske Unije.

Međutim, predlaže se i produženje ogrančenja nepotrebnih putovanja unutar šengenskog prostora za 30 dana, tačnije do 15. juna.

Što se tiče aplikacija za praćenje kontakata, EU zaključuje da će njihova upotreba biti dobrovoljna.

Brisel predlaže i da bi zemlje koje su u sličnoj epidemiološkoj situaciji morale da imaju iste mere. Ako na primer, Austrija otvori svoje granice sa Nemačkom, to mora učiniti i sa Češkom ako je ova država u sličnoj epidemiološkoj situaciji kao i Nemačka.

Slično tome, kada neka država otvori svoje granice prema drugoj, to mora učiniti za sve stanovnike te zemlje bez obzira na to da li imaju ili nemaju državljanstvo te zemlje.

Otvaranje granica u dve faze

Evropska komisija preporučila je da se otvaranje granica unutar Evropske unije sprovede u dve faze.

Prva bi se odnoslila na uspostavljanje slobode kretanja delimičnim ukidanjem restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama, a zatim bi usledilo i "opšte" ukidanje restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama.

U Komisiji navode da bi restrikcije na putovanja unutar EU trebalo postepeno ukidati ukoliko epidemiološka situacija u EU nastavi trenutni ”pozitivan trend”, posebno kada je reč o postignutom niskom nivou transmisije virusa.

Napominje se da bi dozvola za putovanja na teritoriju ili oblasti unutar jedne zemlje članice trebalo da bude nediskriminatorna za sve regione i zemlje sa sličnom epidemiološkom situacijom, a ne bazirana na geografskoj blizini.

- Ukoliko još nema odluke o potpunom ukidanju unutrašnjih granica, mogu se preduzimati koraci uklanjanja restrikcija kao što je zamena sistematskih kontrola na granicama kontrolama na osnovu procene rizika - navodi se u preporuci Komisije.

Kada je reč o ”drugoj fazi” i opštem ukidanju restrikcaija i kontrola, u Evropskoj komisiji navode da će do toga doći kada epidemiološka situacija širom EU bude ”dovoljno dobra i ujednačena”.

Dodaje se da će se, pored opšteg podizanje mera, na granicama zadržati neophodne zdravstvene mere lične higijene i fizičke distance, ali i nastaviti informativne kampanje namenjene informisanju građana o situaciji i rizicima.

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    Korona odlazi!najdalje do kraja juna bice kao pre!

  • tea

    bice ovo veoma veselo i interesantno,eto nama opet covida.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima