• 2

Ovako će izgledati prelazak hrvatske granice: Bez ove dokumentacije neće moći da se uđe u zemlju

Hrvati će uvesti "kategorije stranaca" i prema tome omogućavati ulazak u zemlju

  • 2
Vojska Srbije, granica, granični prelaz

Foto: ATA Images

Uprkos preporukama Sektora za civilnu zaštitu Hrvatske, postoji još nejasnoća, a preporuke se mogu različito tumačiti. U emisiji Zajedno za zdravlje (HRT4) gostovao je načelnik Službe za susedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Tomislav Kufner.

- Pre desetak dana promenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u RH. Prvenstveno to su poslovne posete ili posete u privrednom interesu RH. Da bi mogli ući, moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svoga ulaska. Turisti na graničnom prelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu preći granicu - ističe.

Turisti na graničnim prelazima ne ispunjavaju nikakve formulare već dobijaju obrazac s epidemiološkim uputstvima vezano za socijalnu distancu, pranje ruku, itd.

Kufner dodaje da se granična policija prilagođava novonastaloj situaciji.

- Tražimo im dokumentaciju oko mesta smeštaja, te broj telefona kako bismo ih mogli kontaktirati u slučaju nekakve zaraze ili problema.

Kufner kaže da je u posljednjih 9 dana bilo oko 17 hiljada ulazaka u Hrvatsku.

- Nastale su gužve na pojedinim graničnim prelazima, posebno u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o tim dodatnim poslovima koje moramo proveriti kod ulaska svakog turiste - kaže.

Dodaje da "nema privilegovanih" iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego, na primer u Nemačkoj.

- Sve tretiramo jednako - zaključio je.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima