≫ 

Ovako će izgledati prelazak hrvatske granice: Bez ove dokumentacije neće moći da se uđe u zemlju

Hrvati će uvesti "kategorije stranaca" i prema tome omogućavati ulazak u zemlju

  • 2
Vojska Srbije, granica, granični prelaz Foto: ATA Images

Uprkos preporukama Sektora za civilnu zaštitu Hrvatske, postoji još nejasnoća, a preporuke se mogu različito tumačiti. U emisiji Zajedno za zdravlje (HRT4) gostovao je načelnik Službe za susedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Tomislav Kufner.

- Pre desetak dana promenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u RH. Prvenstveno to su poslovne posete ili posete u privrednom interesu RH. Da bi mogli ući, moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svoga ulaska. Turisti na graničnom prelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu preći granicu - ističe.

Turisti na graničnim prelazima ne ispunjavaju nikakve formulare već dobijaju obrazac s epidemiološkim uputstvima vezano za socijalnu distancu, pranje ruku, itd.

Kufner dodaje da se granična policija prilagođava novonastaloj situaciji.

- Tražimo im dokumentaciju oko mesta smeštaja, te broj telefona kako bismo ih mogli kontaktirati u slučaju nekakve zaraze ili problema.

Kufner kaže da je u posljednjih 9 dana bilo oko 17 hiljada ulazaka u Hrvatsku.

- Nastale su gužve na pojedinim graničnim prelazima, posebno u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o tim dodatnim poslovima koje moramo proveriti kod ulaska svakog turiste - kaže.

Dodaje da "nema privilegovanih" iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego, na primer u Nemačkoj.

- Sve tretiramo jednako - zaključio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA