≫ 

Turska pokrenula program sertifikacije zdravog turizma: Evo šta će to značiti za turiste

Možda će baš Turska biti zemlja koja će biti najsigurnija za letovanje?

  • 0
Turska foto: pixabay.com

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske pokrenulo je program sertifikacije zdravog turizma, koji će se primenjivati od letnje sezone 2020, kažu za "Telegraf" iz Kancelarije za kulturu i turizam pri Ambasadi Turske u Beogradu.

Sertifikacija zdravog turizma, koja se izdaje pod direkcijom Ministarstva kulture i turizma, uz učešće Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva spoljnih poslova, i u saradnji sa svim interesnim grupama u sektoru, pokriva širok spektar mera koje će se preduzeti u vezi sa prevozom, smeštajem, zdravstvenim stanjem zaposlenih u objektima i zdravstvenim stanjem putnika. Ovaj sertifikat, koji će dodeljivati međunarodne institucije za sertifikaciju, garantovaće ispunjenje visokih zdravstvenih i higijenskih zahteva u avio-kompanijama, na aerodromima i u drugim prevoznim, smeštajnim i prehrambenim objektima.

Mehmed Nuri Ersoj, ministar kulture i turizma Republike Turske, dao je sledeću izjavu u vezi sa programom sertifikacije će biti u upotrebi:

- Turska je celom svetu bila uzor tokom COVID-19, sa svojim dobro uhodanim zdravstvenim sistemom i primenjenim metodama lečenja. Ovaj program sertifikacije pokazuje da će Turska preuzeti pionirsku ulogu u pogledu određivanja pravca za normalizaciju turizma. Globalne mere karantina, koje su bile preduzete zbog COVID-19, usput prouzrokujući jedinstvene razvoje širom sveta, su danas postale fleksibilnije, a sam turistički sektor ima važnu ulogu u smislu povratka u normalne tokove funkcionisanja. Naš program sertifikacije će osigurati da naši gosti u Turskoj provode svoje odmore bezbedno i bezbrižno, i da se osećaju ugodno tokom svoje posete. Naš program obuhvata preventivne i zaštitne korake, koji uključuju vazdušni, morski i kopneni prevoz, dolazne luke, sve sadržaje za odmor, zdravstveno stanje zaposlenih u industriji, kao i samih turista. Ohrabrićemo sve naše prevozne i smeštajne kapacitete da preduzmu sve mere predostrožnosti za zdrav odmor kroz dobijanje ovih sertifikata.

Šta podrazumeva program sertifikacije?

Program sertifikacije se zasniva na 4 stuba:

  • Zdravlje i sigurnost putnika
  • Zdravlje i sigurnost zaposlenog
  • Predostrožnosti preduzete u objektima
  • Predostrožnosti preduzete u pogledu prevoza

Zdravlje i sigurnost putnika obuhvata mere predostrožnosti koje je potrebno primeniti u odnosu na putnike od trenutka dolaska do odlaska. To uključuje: zabranu putnicima da bez maske uđu u odgovarajuće terminale, pružanje besplatnih maski putnicima, primenu termičkih kamera i merenja telesne temperature na ulazu u zgrade terminala, pripremu tepiha za dezinfekciju i kabina za dezinfekciju, i, ukoliko je potrebno, primenu potrebnih protokola za putnike koji su dijagnostikovani kao rizična grupa u pogledu putovanja.

Zdravlje i sigurnost zaposlenog pokriva mere predostrožnosti u pogledu obezbeđivanja fizički i psihički zdravog osoblja u objektima za prevoz, smeštaj i prehranu. Procedure poput higijenskih i sanitarnih obuka osoblja, psihološke podrške, obezbeđivanja potrebne higijenske/zdravstvene opreme, kontrole osoblja kako termičkim kamerama, tako i termometrima, planiranje smena, održavanje sastanaka i redovnih zdravstvenih pregleda osoblja, itd. su sve neophodni standardi koji obuhvataju i druge odredbe uključene u ovaj segment.

Predostrožnosti preduzete u objektima obuhvataju korake koje je potrebno preduzeti da bi se sprečilo izbijanje epidemije. Radi sprečavanja takvih slučajeva, procedure koje treba da sprovedu smeštajni i prehrambeni objekti su definisani u okviru ovih sertifikata. Sertifikacija obezbeđuje sprovođenje i kontrolu mera poput socijalnog distanciranja, kontakata i izolacije, koji su neophodni radi kontrole širenja pandemije unutar osoblja koje radi u takvim objektima.

Predostrožnosti preduzete u pogledu prevoza uključuju određene mere i propise za vazdušni, kopneni i pomorski saobraćaj. Obuka osoblja, potvrda o imunitetu osoblja, sterilizacija vozila i uređenje sistema za prevoz putnika prema standardima bezbedne udaljenosti definisani su u okviru sertifikata.

Turska Prelepa Antalija / foto: pixabay.com

Ministar Ersoj naglasio je osetljivost i značaj koji su dati ovoj temi u vezi sa programom sertifikata i datumima po pitanju normalizacije procesa koja sledi posle COVID-19 sledećom izjavom:

- Završili smo pandemijske protokole i protokole sertifikacije u pogledu aerodroma, domaćih avio-kompanija, autoputeva i turističkih objekata još 4. maja 2020. Takođe, tokom maja planiramo da počnemo sa primenom procesa sertifikacije za hotele. Počećemo sa objavljivanjem popisa objekata koji poseduju takav sertifikat 1. juna 2020. godine putem svih raspoloživih kanala, uključujući i veb stranicu našeg ministarstva. Mi, kao Republika Turska, delujemo sa osećajem odgovornosti, kako bismo obezbedili da se, kako i naši građani, tako i naši gosti koji dolaze u našu zemlju, osećaju ugodno tokom svoje posete. Postoji poslovica koja govori o gostoprimstvu turskog naroda: „Naša vrata su uvek otvorena!“. Oduvek smo to uzimali kao princip koji smo se vodili i nastavićemo da preduzimamo potrebne akcije zasnovane na ovom principu - zaključio je.

Video: Svi na more u Sutomore

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA