• 0

Ovaj nestvaran vodopad je biser užičkog kraja: Mnogi ovo mesto opisuju kao tajanstveno i bajkovito

Huk i grmljavina od koje zastaje dah...

  • 0

Ako krenete uzvodno uz Đetinju, na samo nekoliko kolometara od centra Užica dočekaće vas neverovatan prizor, u kom ova reka pokazuje svu svoju snagu. Nestvaran vodopad od 20 metara spušta se niz padine, a nastao je izgradnjom Velike brane početkom prošlog veka u mestu zvanom Sinjevac.

- Usled otvaranja tkačkih fabrika u Užicu, povećavala se potreba za strujom. Planovi za izgradnju Velike brane postojali su još oko 1907. godine, ali su realizaciju ove ideje omeli ratovi. Radovi su konačno započeli 1925. godine, a svečano je puštena u rad 01. januara pet godina kasnije - rekao je za RINU, Goran Novaković istoričar Narodnog muzeja u Užicu.

Vodena pregrada podignuta je kod Ristovića stene, na mestu gde reka Đetinja izlazi iz Staparske klisure.

Na taj način dobio se potreban pad, ali i stvorila lokacija od koje zastaje dah.

Brojni su oni koji ne zaobilaze ove mesto kad posete Užice, ali ima i onih koji uopšte ne znaju ni da postoji.

Vodopad na Velikoj brani

Foto: Rina

- Hidroelektrana u Turici sastojala se iz brane, dovoda za vodu od brane do elektrane i same zgrade elektrane. Dužine 41 m i visine 18,9 m. Po sredini, iznad temelja brane izgrađena je ispusna ustava sa otvorom, a na levoj strani brane sazidane su dve ustave za preliv u reku suvišne vode. U to vreme bila je zaista impozantna i ljudi su sa oduševljenjem dolazili da je vide - kaže Novaković.

Stariji Užičani, ribolovci, su crvenim slovima u kalendar upisivali dan u godini kad su se ustave na brani podizale, jer tada bi Đetinja nadolazila i bila prepuna ribe. Na obalama su se nalazili načičkani pecaroši koji bi tog dana imali najveći ulov, jer je pastrmke, mrene, krkuše i deverike bilo toliko, da su ih mogli hvatati čak i rukama.

Vodopad na Velikoj brani

Foto: Rina

Danas hidrocentrala nije u aktivnoj upotrebi, a jezero koriste ribolovci i retki smeli kupači.

Mnogi ovo mesto opisuju kao tajanstveno i bajkovito, a huk i grmljavina koji se ovde mogu čuti, nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

(Telegraf.rs/Rina)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima