Aerodromi na Kipru od danas ponovo rade

Kreće sezona na Kipru

  • 1
Virus Outbreak Cyprus Enticing Tourists, Ayia Napa, Aja Napa, Kipar Foto: Tanjug/AP

Kipar je danas ponovo otvorio aerodrome, posle gotovo tri meseca zatvaranja, u nadi da će rezultatima koje je postigao u borbi sa korona virusom i obećanjem o besplatnom lečenju svakoga ko se eventualno razboli od Kovida-19, privući turiste da se vrate na njegove plaže.

Kipar, koji se uveliko oslanja na turizam, objavio je vanredno stanje ubrzo nakon prvih registrovaniah slučajeva zaraze 9. marta. Do ponedeljka, 8.juna, u zemlji je bilo registrovano 970 inficiranih osoba virusom korona i samo 18 smrtnih slučajeva, a broj novozaraženih je dnevno smanjen na šačicu.

Ministar saobraćaja Janis Karusos pozdravio je dolazak aviona sa 22 putnika iz Izraela na aerodromu u Larnaki, ističući da je Kipar zaista oslobođen od virusa, prenosi Rojters.

Savas Perdios, zamenik ministra turizma, izjavio je da je cilj zemlje da u turizmu dođe do 30 procenata u odnosu na nivo na kom je bila prošle godine.

Perdios je rekao da su zdravstveni protokoli pooštreni i da će vlasti pokriti medicinske troškove svakog posetioca koji tokom boravka na ostrvu bude pozitivan na Kovid-19 testu.

- To nam je zaista važno. Da se pokaže ljudima da je ovo sigurna destinacija, sa pouzdanim zdravstvenim sistemom - dodao je on.

U početku dolasci će biti dozvoljeni ljudima s negativnim nalazom na testu korona virusa iz nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, Izrael i Grčku. Ovaj zahtev će za te zemlje biti ukinut 20. juna.

Kiparske vlasti navode da će se odluke o tome kome će se dozvoliti dolasci zasnivati na epidemiološkim podacima. Posetioci iz Rusije i Britanije, zemalja koje su velika kiparska turistička tržišta, još nisu uključeni, mada Perdios kaže da očekuje da će se to dogoditi polovinom jula, navodi Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA