Evropska komisija predlaže da se od 1. jula otvore spoljne granice EU za Zapadni Balkan

Ona dodaje da ceo proces mora da bude koordinisan, a da je najvažniji cilj zaštita javnog zdravlja.

  • 13
Zabrana putovanja Foto: Pixabay

Evropska komisija predložila je da se zemlje Zapadnog Balkana nađu prve na listi zemlja kojima će od 1. jula biti dozvoljen ulazak u zonu Šengena.

Komesarka za unutrašnje poslove EU Ilva Johanson kaže da je EU u situaciji da od 1. jula postepeno ukida restrikcije na spoljnim granicama EU prema trećim zemljma koje su u sličnoj ili boljoj epidemiološkoj situaciji.

- Danas počinjemo sa konsultacijama za sastavljanje liste zemlja kojima će biti dozvoljen ulazak u EU. Evropska komiisja predlaže da Zapadni Balkan bude na listi od 1. jula - kaže Johanson.

U Evropskoj komisiji pozvali su zemlje članice EU i članice šengenskog prostora da u ponedeljak 15. juna ukinu kontrole na unutrašnjim granicama u okviru Šengena, uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije COVID19.

- Epidemiološka situacija u celoj EU se ubrzno poboljšava. Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraze ocenio je da kontrole na unutrašnjim granicama među članicam EU nisu efikasan način za borbu protiv COVID19 - navodi Johanson.

Ona dodaje da se preporuke Evropske komisije o restrikcijama na spoljnim granicama EU za sva putovanja koja nisu od suštinskog zančaja završavaju 15. juna, ali da su zemlje članice tražile kratko produženje tih restrikcija.

- Sada je naša preporuka da produžiio privremne restrikcije na putovanja u EU koja nisu od suštinskog značaja do 30. juna.

Još nismo u mogućnosti da u potpunosti podignemo sve restrikcije za putovanja na svim spoljnim granicama EU, ali počinjemo postepeno od 1. jula", naglašava Johanson.

Ona dodaje da ceo proces mora da bude koordinisan, a da je najvažniji cilj zaštita javnog zdravlja.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma su epidemiološka situacija, mere zaštite tokom putovanja kaoi princip reciprociteta, odnosno ukoliko EU otvori granice za ulazak u Šengen prema trećoj zemlji i ona bi trebalo da otvori svoje granice za sve čanice EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA