≫ 

Stručnjak upozorava: Drugi talas korone može stići u Grčku mnogo ranije

Tokom jula i avgusta meseca se očekuje najveći broj turista u Grčkoj, ali i bojazan od priliva asimptomatskih slučajeva

  • 3
Samos, Grčka Samos / pixabay.com

Do kraja septembra bi mogao da počne drugi talas korona virusa u Grčkoj, ocenio je ugledni stručnjak za zaštitu životne sredine.

Ukoliko bi Grčka svakog dana u julu i avgustu imala priliv od pet asimptomatskih turista koji boluju od Covid-19, do kraja septembra bi mogao da počne drugi talas korona virusa, ocenjuje Demostanis Sardžanes, profesor ekologije i zaštite životne sredine na Univerzitetu Aristotel u Solunu.

- Drugi talas bi se mogao dogoditi ako imamo asimptomatske nosioce koji su aktivni u zajednici i šire virus, rekao je Sardžanes u razgovoru za agenciju Fm.

To bi značilo da bi se pogoršala epidemiološka situacija mesec dana ranije od datuma koji se ranije predviđao.

Što se tiče mera koje su uvedene i koje se preduzimaju, profesor naglašava da je njihova kombinacija važna, a ne samo svaka mera posebno. Što, kaže, pokazuje da svi moramo da imamo osećaj odgovornosti i da sprovedemo zaštitne mere.

Grcka Atina more plaza korona Foto: Tanjug/AP

Zatvaranje škola i univerziteta u martu donelo je do smanjenja stope širenja virusa za oko 18 odsto. To nije baš neki veliki procenat, s obzirom na to da su se sve škole u ​​zemlji odjednom zatvorile. Međutim, u kombinaciji sa zatvaranjem rekreativnih zona, taj procenat je bio mnogo veći, 45 odsto.

Međutim, razumno pitanje koje se postavlja je šta će se desiti sada kada se otvori sve, posebno prostora za zabavu i rekreaciju, čije je zatvaranje doprinelo sprečavanju širenja virusa.

Krajem marta profesor Demostanis Sardžanes je procenio da će na kraju pandemije biti inficirano 50 odsto Grčke populacije. I sledeće pitanje naravno je kada će doći kraj epidemiji.

Plaža, Grčka, maske, more, razmak, socijalna distanca, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Matematička kalkulacija kaže da ako ne postoji lek ili vakcina za stvaranje imuniteta, onda mora biti zaraženo najmanje 50 odsto populacije. Zapravo, procenat je veći od 50%. Proračuni drugih kolega su od 60-70 odsto,,ali to ne znači da će se to dogoditi, upravo zato što se svi nadamo da će se pojaviti lek. Naš model kaže da je trenutno u Grčkoj zaraženo 15-20.000 ljudi - objasnio je cenjeni stručnjak.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angie

    22. jun 2020 | 14:32

    Sve je jos uvek nepredvidivo, ne bih se bas usudila jos uvek da idem u inostrantstvo, to sa granicama je jos uvek pod znakom pitanja, onda sta u slucaju da smo pozitivni na virus, osiguranje, pa onda zatreba sudski prevodilac Jasna Filipovic, ako ne daj boze treba neku kaznu da platim...Neka hvala, nije mi zapelo

  • Nes

    20. jun 2020 | 16:44

    Šta bi Grci i jare i pare.

  • živorad

    21. jun 2020 | 11:16

    Nisam nikada bio a neću ni ove godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA