Hrvatska odbila 70 odsto zahteva za ulazak u zemlju iz Srbije i BiH

Samo nekolicina uspe da uđe u Hrvatsku

  • 8
Croatia Hrvatska, hrvatski, granicni prelaz granica Foto: Tanjug/AP/Sasa Kavic

Najveći broj upita za ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja, među kojima su BiH i Srbija, rešava se negativno, otprilike 70 odsto zahteva, rekao je danas šef Nacionalnog štaba civilne zaštite I ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

U odnosu na prethodnu sedmicu, zaključno sa današnjim danom je zabeleženo 40 odsto ulazaka manje iz BiH i oko 20 odsto manje iz Srbije, rekao je Božinović.

On je na konferenciji za novinare podsetio da je Hrvatska za samo 10 država EU otvorila granicu i građani tih zemalja nisu obavezni da navode svrhu ulaska.

To, međutim, dodao je, ne važi za susedne zemlje koje nisu članice EU.

- Građani tih zemalja moraju da dokazuju da postoji neodložna lična potreba (npr. smrt u porodci, lečenje) ili ako su u pitanju neodložni poslovni sastanci. To su bili uslovi i ranije, ali ako bi neko najavio da ima važan poslovni sastanak, bio bi propušten. Sad se traži potvrda i procena da je sastanak neodložan - rekao je Božinović, preneli su hrvatski mediji.

S obzirom na situaciju u susednim zemljama, faza "nove normalnosti" je faza suživota s virusom, kazao je i zaključio: "Uz zaštitu kritičnih segmenata i infrastrukture radimo sve kako bi privredne aktivnosti bile nastavljene".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA