Novi talas korona virusa odlaže otvaranje granica Evropske Unije prema Zapadnom Balkanu?

Da li ćemo od 1. jula uopšte moći u EU?

  • 5
covid19 foto: pixabay.com

Zemlje članice EU će prilikom odlučivanja o otvaranju spoljnih granica EU prema zemljama Zapadnog Balkana, planiranom za 1. jul, u obzir uzeti poslednje epidemiološke podatke iz regiona, kažu u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija je 11. juna predložila da se zemlje Zapadnog Balkana nađu prve na listi zemlja kojima će od 1. jula biti dozvoljen ulazak u zonu Šengena.

Tada je ocenjeno da je EU u situaciji da od 1. jula postepeno ukida restrikcije na spoljnim granicama EU prema trećim zemljma koje su u "sličnoj ili boljoj" epidemiološkoj situaciji.

Nakon poslednjih podataka koji govore o porastu broja novozaraženih virusom COVID19 širom Zapadnog Balkana, u Briselu naglašavaju da pažljivo prate razvoj epidemiološke situacije u regionu.

- Preporuke za ukidanje restrikacija na putovanja sa zemljama Zapadnog Balkana nije povezna samo sa epidemiološkom situacijom već i sa blizinom integracija koje region ima sa EU i našim odnosima - navode u Komisiji.

Dodaje se da konačnu odluku o tome koje će se zemlje naći na listi zemlja kojima će biti mogućen slobodna ulazakak u EU od 1. jula doneti zemlje članice.

- Razgovori o tome se trenutno odvijaju u Savetu EU, a odluka koja će morati da u obzir uzme i poslednje epidemiološke podatke je na zemljam članicama - navode u Komisiji.

EU je 17. marta u cilju zaustavljanja širenja pandemije COVID19 zatvorila svoje spoljne granice za sva neobavezna putovanja.

Restrikcije na ulasku u Šengen su predviđene da traju do 30. juna kada je planirano da se počne sa postepenim i kooordinisanim otvaranjem spoljnih garanica.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzmeti u obzir prilikom postepenog otvranja spoljnig granica EU prema trećim zemljma su epidemiološka situacija, mere zaštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    23. jun 2020 | 14:46

    Evropo, ne puštaj nas nigde. Mi maske uopšte ne nosimo niti poštujemo bilo koje mere i preporuke.

  • Viša kategorija

    23. jun 2020 | 14:21

    Može im se. A situaciji kod njih ništa bolja nego kod nas ako nije i gora.

  • NEMA PREDAJE

    24. jun 2020 | 05:14

    SAMO JAKO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA