Grčki hotelijeri besni zbog obaveze da obezbede "kovid sobe": "Mnogi zbog ovoga neće ni doći!"

Ova odredba bi mogla i da odvrati turiste da rezervišu odmor u hotelima

  • 0
grčka, hoteli, kos Foto: Pixabay.com

Grčka ministarstva ekonomije, zdravlja i turizma zajednički su donela odluku o tome da će turisti kod kojih je potvrđena infekcija Covid-19, a koji imaju blage simptome i ne zahtevaju bolničko lečenje boraviti u „karantinskim“ hotelskim mrežama što omogućava sigurno otvaranje grčkog turizma.

Ipak vlasnici hotela u Grčkoj iznervirani su nakon što ih je ovakva odluka obavezala da njihove ustanove stvore posebne „kovid sobe“ za smeštaj zaraženih turista.

Prema rečima raznih hotelijera nisu prethodno imali nikakve konsultacije u vezi sa tom temom.

Ova odluka zahteva da hoteli obezbede sledeće smeštaje: jednu izolacionu sobu na svakih 10 turista i dve karantinske sobe na 50 soba.

Odluka je izazvala oštre kritike sa svih strana trurističke industrije. Mnogi vlasnici hotela optužuju vladu da im je upravo dala odgovornost za stvaranje izolacionih soba, a nikakvu pomoć ili odgovarajuću obuku za osoblje hotela.

Preveza, Grčka, letovanje, plaža, odmor, turizam Foto: Shutterstock

Prema rečima predsednika Udružemja vlasnika hotela iz Herakliona veliko je pitanje kako obezbediti da turista pozitivan na korona virus se zadrži i ostane u svojoj karantinskoj sobi.

Iako je prema njegovim rečima stvaranje karantinskih soba u teoriji moguće, u praksi bi to bilo veoma teško pravilo izvesti.

Ova odredba bi mogla i da odvrati turiste da rezervišu odmor u hotelima.

- Vlada ne razume da će sama najava da će hoteli u Grčkoj imati sobe u koje će smštati slučajeve, odvratiti turiste da rezervišu odmor – naveli su u saopštenju iz Asocijacije hotela Meganisi.

Takođe kako navode to je vrlo skupa stavka- Troškovi pretvaranja soba u izolaciona područija mogli bi da budu do 12 hiljada evra mesečno za hotele sa kapacitetom do 40 soba.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA