≫ 

Srbija na preliminarnoj listi zemalja koje od 1. jula mogu u EU

Objavljivanje draft verzije plana otvaranja međunarodnih granica je izazvalo kontoverze...

  • 4
aerodrom, avion, putovanje Foto: Pixabay.com

Srbija se nalazi na listi zemalja kojima će biti dozvoljen ulazak u Evropsku uniju počev od 1. jula kada je predviđeno da se otvore međunarodne granice, prenosi Euronews, naglašavajući da je reč o tzv. "draft" planu.

U ovom trenutku Srbija se nalazi na preliminarnoj listi zemalja za ukidanje restrikcije putovanja uz napomenu da se u državi "nizak nivo infekcije povećava".

U smernicama Evropske komisije o otvaranju spoljnih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU što je maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u poslednjih 14 dana.

Na listi se nalazi i susedne Crna Gora i Bosna i Hercegovina, dok Brazil, Katar i Rusija nisu na odobrenom spisku.

Sjedinjene Države, najteže pogođena država u svetu od COVID-19 sa više od 2,4 miliona slučajeva, nalazi se na listi zabranjenih zemalja.

Euronjuz piše da iako je najavljeno da će 1. jula Evropska unija otvoriti svoja vrata za 54 zemlje, sumnjaju da će taj plan biti sproveden u delo u tako kratkom vremenskom periodu.

Draft verzija plana je izazvala brojne kontroverze, a podsećamo da prethodno evropski zvaničnici nisu uspeli da donesu odluku o tome kojim zemljama će biti zabranjen ulazak nakon otvaranja međunarodnih granica bloka.

Zvaničnici su nedavno kazali za Euronjuz da postoji neslaganje između država o kriterijumima za donošenje ove odluke, pri čemu su neki tvrdili da podaci o stopama zaraze Covid-19 nisu pouzdani. Oni traže da ECDC, agencija EU za prevenciju bolesti, predloži više detalja, rekli su izvori i dodali da će liste biti revidirane svake dve nedelje.

Video: Vučić: Iznenađujuće dobra vest, nismo očekivali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA