• 9

Srbija će do ponoći znati da li će joj Evropska unija otvoriti granice od 1. jula

Srbija se nalazi na preliminarnoj listi od 15 zemalja kojima bi restrikcije za putovanja u EU mogle biti ukinute u sredu.

  • 9
evropska unija

foto: pixabay.com

Zemlje članice EU bi do ponoći trebalo da se izjasne o listi zemlja prema kojima bi od 1. jula bile otvorene spoljne granice EU.

Srbija se nalazi na preliminarnoj listi od 15 zemalja kojima bi restrikcije za putovanja u EU mogle biti ukinute u sredu.

- Izjašnjavanje zemlja članica obaviće se tzv ”pisanom procedurom” najverovatnije tokom današnjeg dana - kažu za Tanjug u hrvatskom predsedvanju Savetom EU.

U Evropskoj komisiji navode da su oni ”dali svoje preporuke” o kriterijumima koji se odnose na zdravstvenu situaciju u trećim zemljama, koja bi trebalo da bude ”slična ili bolja” kao u EU, mogućnost održavanja mera zaštite tokom putovanja i reciprocitet za putovanja građana iz EU u datu treću zemlju.

U Komisiji su predložili da se među prvima na listi nađu zemlje Zapadnog Balkana, obrazlažući to i bliskim odnosima i integracionom politikom EU sa regionom.

Na preliminarnij listi od zemlja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora, uz Alžir, Australiju, Kanadu, Gruziju, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južna Koreju, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kinu.

Albanija, BiH, Severna Makedonija i takozvano Kosovo su prema podacima do 15. jula imale više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Prosek u EU 27 za taj period je 13 registrovanih slučajeva COVID19 na 100.000 stanovnika.

Srbija je u datom trenutku bila na 20 inficiranijh na 100.000 stanovnika uz tendenciju porasta.

U EU navode da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    Smatram da nije dobro da se Srbiji odobri u ovom trenutku. Situacija je više nego loša.

  • Mare

    Sa ovakvom epidemioloskom situacijom tesko da ce nas bilo ko pustiti

  • Dejan

    Vec je potvrdjeno da je Srbija medju 13 zemlje...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima