• 0

Zemlja članica može ostati zatvorena za zemlje sa liste

Iz Evropske komisije pozivaju sve građane koji nameravaju da putuju unutra EU da posete internet stranicu ”Re-open EU”

  • 0
Rampa, stop, granica

Foto: Shutterstock

Stanje na spoljnim, ali i unutrašnjim granicama EU, kada su u pitanju restikcije za putovanja u nadležnosti je zemlja članica koje mogu da odluče za koje će zemlje sa usvojen liste otvoriti svoje granice, ali i koje će mere pimenjivati na putnike kada je u pitanju zaštita javnog zdravlja, upozoravaju u Evropskoj komsiji.

U Evropskoj komisiji kažu da je pravo svake zemlje članice EU da odluči kako će da implementira preporuke i prihvati ili odloži mogućnost ulaska građana predloženih trećih zemlja na njihovu teritoriju.

- Zemlja članica ne bi trebalo jednostrano da ukine restrikcije za treću zemlju koja nije na usvojenoj listi, ali ima pravo da postepeno ukida restrikcije za zemlje sa usvojene liste. Integritet šengenskog prostora može biti doveden u pitanje ako zemlja članica odluči da bude manje striktna neko EU u celini, ali joj je dozvoljeno da bude striktnija od drugih jer to nema uticaj na Šengen zonu- kaže portparol Komisije Adelber Janz.

Ne samo kada je reč o prelasku granica već i o eventualnim merama karantina nakon ulaska odlučuju takođe same članice, navode u Komisiji.

Dodaje se da lista zemlja kojima zemlje članice EU mogu da otvore granice nije ”zacrtana u kamenu” i da će bitii revidirana najmanje na dve nedelje uzimajuči u obzir razvoj zdrvstvene situacije.

Granicni prelaz Evzoni, granica, carina, Grcka

Foto: Profimedia

- Građani onih trećih zemlja koje nisu na listi nisu i automastki blokirani za putovanja u EU. Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen - kaže Janz.

U Evropskoj komisiji podsećaju da su pozvali da se do 15. juna odnosno do kraja juna u potpunosti uspostavi unutrašnja funkcionalnost Šengena kako bi se od 1. jula krenulo na postepeno otvaranje spoljnih granica EU.

- Većina zemalja je podigla restrikcije na unutrašnjim granicama, ali negde još postoje ograničenja. Šengen dakle još ”kašljuca”, ali radimo na uklanjaju preostlih ograničenja - kaže portparol Komisje Adelber.

Croatia Hrvatska Policija policajac hrvatski, granicni prelaz granica

Foto: Tanjug/AP/Sasa Kavic

U Briselu naglašavaju da se EU, što se tiče granica i slobode keretanja, nalazi u ”vrlo drugačijoj situaciji” nego što je to bilo na početku pandemije kada su zemlje članice stihijski i nekoordinsiano zatvarale svoije granice za putnike i robu.

Iz Evropske komisije ipak pozivaju sve građane koji nameravaju da putuju unutra EU da posete internet stranicu ”Re-open EU” i dobiju poslednje informacije o stanju na graničnim prelazima među zemljma članicama.

(K.M./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima