• 6

Seničić otkriva da li postoji mogućnost da EU, odnosno Grčka opet zatvori granice za srpske turiste

Da li uopšte ima interesovanja za letovanje među srpskim turistima? * Šta da očekujemo od Crne Gore? * Koja je destinacija najsigurnija? * Da li postoji mogućnost da za dve nedelje EU opet zatvori granice za građane Srbije?

 • 6
Aleksandar Senicic, putovanja intervju

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tara Tomović

Direktor Jute Aleksandar Seničić našao se sa ekipom "Telegrafa" u prvom čarter letu iz Srbije koji je juče svečano dočekan na aerodromu na Skijatosu. Pandemija korona virusa zadala je najveći udarac upravo radnicima u turizmu, pa Seničić objašnjava kakva je trenutno situacija - ima li zainteresovanih za letovanje, koja je zemlja najsigurnija, ali i da li možemo očekivati da će nam EU ponovo zatvoriti granice.

 • Da li ima novih turista koji uprkos aktuelnoj epidemiji korona virusa u Srbiji, uplaćuju letovanje?

- Nemamo mnogo novih putnika, jako malo. Negde smo na oko 5 odsto u odnosu na ono što smo očekivali, izuzetno je teška situacija. Sve ovo što trenutno radimo su stari putnici koji su odlučili da letuju. Likvidnost nam je ugrožena na taj način, a imamo želju da izađemo ljudima u susret i realizujemo sve što je dogovoreno. Nadamo se da uz nekoliko preduslova, a jedan je da se situacija sa virusom smiri u Srbiji, drugi koji se već ostvaruje, jeste da osiguravajuće kuće prepoznaju potrebu tržišta i imaju putno zdravstveno osiguranje koje će pokrivati troškove kovida. To se za sada desilo samo u dve osiguravajuće kuće. Jedino na taj način može doći do većeg broja novih putnika - kaže Seničić u razgovoru za "Telegraf".

 • Koja će zemlja ovog leta biti najsigurnija za turiste iz Srbije?

- Prema nekim istraživanjima, Grčka je destinacija br. 1 i ona će to i ostati ove godine. Turska je vrlo zanimljiva ljudima, štaviše imamo jedan broj gostiju koji je otišao dole, to su nešto jeftiniji aranžmani. Kreću prvi čarteri 5. jula i njihova popunjenost je dosta dobra, ali moram da napomenem da smo za ovu godinu planirali da bude za 30 odsto bolja nego ijedna ranije kada je reč o čarter prevozu. Sada smo to već smanjili, pa smo na 25 odsto od onog što smo planirali prošle godine. Trudimo se da održimo te čarter letove jer ima interesovanja za Tursku, pogotovo kada su u pitanju porodice sa malom decom jer je to ciljna grupa kojoj se obraćamo.

Aleksandar Seničić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović; pixabay.com

- Za Tunis nema nekog interesovanja, ali ono postoji, a za Egipat se nadamo da ćemo imati povećanje broja onih koji su zainteresovani. Za Španiju nema velikog interesovanja, ali otvaramo Majorku kao ostrvo koje je bilo isključeno iz problema sa kovidom, pa se nadamo da će ti čarteri zaživeti tokom sezone.

 • Zašto se ljudi plaše odlaska u zemlje koje traže test na korona virus?

- To je stvar stanja duha, iracionalnog straha. Ako gledamo sa vedrije strane, kod kuće je to teže čak i kada tražite, a ovde vas besplatno testiraju, makar da znate da li imate virus. S druge strane, to je procedura trenutka u kome živimo. Destinacije na koje dolazimo imaju iste brige kao i mi, ne žele da se zaraza širi, to je mera prevencije i nije strašna. Uslovi u slučaju da ste pozitivni su vrlo dobri - postoje kovid hoteli, ustanove koje će vas zbrinuti, bolničko lečenje, a ono što je najvažnije jeste da Grčka, na primer, pokriva sve troškove.

 • Dakle, ipak je Grčka ove godine najbolji izbor?

- Ja mislim da jeste, to je bilo tako i ranijih godina. Prvenstveno zbog odnosa koji imamo i, s druge strane treba voditi računa da u ovim uslovima može doći do eskalacije zaraze i mogu biti zatvorene granice, a Grčka je destinacija iz koje se najlakše vraćamo kući.

Аleksandar Seničić, more

Foto: Medija centar Beograd, Pixabay

 • Da li postoji mogućnost da zbog porasta novoobolelih ponovo mnoge zemlje, pa i Grčka zatvore granice za srpske turiste?

- O tome se priča, a ta priča dolazi iz Brisela, koja insistira na protokolima da se liste revidiraju svakih 14 dana. Ono što znamo jeste da ne sme da bude više od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika. Srećom, mi se još uvek nalazimo daleko od te granice, ali to svakako može da predstavlja problem. Moramo da pratimo šta se dešava, da bismo mogli putnike da obaveštavamo o svemu - ističe.

 • Da li možemo nešto da očekujemo od Crne Gore?

- Izgleda ništa. Moram da priznam, krivo mi je i žao mi je što je sve tako, ali ne vidim logiku da se primaju gosti iz EU, a ne iz Srbije, posebno kada uzmemo u obzir da imamo zemlje iz Evropske unije koje su u većem problemu od nas. Jedan deo stanovništva se dobro oseća tamo i ima rodbinske veze i svi se još uvek nadamo da ćemo do sredine meseca biti na toj pozitivnoj listi - zaključio je Seničić u razgovoru za "Telegraf".

Video: Direktor Jute o otvaranju prelaza Evzoni: Ostaje zatvoren do 15. jula?

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Maja

  Do sada je sve bilo kontra od onoga sto je rekao.

 • sale

  Pa nek zatvore koga briga

 • Gaga

  Pitate čoveka koji nema veze sa svojim poslom!! Ko i šta njega još uvek drži na toj funkciji???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima