U Egipat državljani Srbije mogu uz deklaraciju i bez PCR testa

Neophodno je da na aerodromu sa kog polaze u zemlju potpišu deklaraciju

  • 0
Dahab Foto: Pixabay/Dahab

Državljani Srbije trenutno mogu u Egipat bez PCR testa, ali je neophodno da na aerodromu sa kog polaze u tu zemlju potpišu deklaraciju, kao i da poštuju sve javnozdravstvene mere propisane od nadležnih vlasti Egipta.

Deklaracija potvrđuje zdravstveno stanje osobe, a kako je saopšteno iz egipatske ambasade, mere predostrožnosti predviđaju da ukoliko se polazi iz zemlje koju je, prema broju zaraženih, Svetska zdravstvena organizacija proglasila za "epidemijski nivo", potreban je i PCR test, ne stariji od 48 sati od datuma polaska.

U dopisu iz ambasade upućuje se na moguće promene koje objavljuje SZO na svom internet sajtu, a tiču se ažurnosti podataka za pojedine zemlje.

Ambasada je prenela takođe detaljne mere koje je ministarstvo turizma i antikviteta Egipta saopštilo oko ulaska putnika u avion egipatskih avioprevoznika - EgyptAir, AirCairo, poput sterilizacije pre leta, obaveznog nošenja maski za lice tokom leta, dodeljivanja posebnih mesta za osobe sa hroničnim oboljenjima.

Dahab Foto: Pixabay/Dahab

Takođe, navedene su mere predostrožnosti prilikom dolaska putnika na aerodrom čije će se zgrade dezinfikovati i u kojima će biti instalirani elektronski prolazi za merenje temperature putnika.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli kazao je da je ambasada posvećena promociji turizma između Srbije i Egipta i podsetio na, kako je ocenio, uspešno učešće Egipta kao "zemlje partnera" ovogodišnjeg Međunarodnog sajma turizma, koji je održan u Beogradu od 20. do 23. februara 2020. godine.

On je otkrio da su srpski turisti koji dolaze direktnim linijama na Crveno more, južni Sinaj, Luksor, Asuan i Matru oslobođeni viza taksi do 31. oktobra, a dodao je da svi oni koji putuju AirCairo-om imaju 20 odsto popusta na pristupe arheološkim nalazištima i muzejima pod ingerencijom egipatskog Vrhovnog saveta za upravljanje antikvitetima.

- Bilateralni turizam je prijateljstvo Srbije i Egipta - rekao je Alguvejli, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA