Afrika: Većina zemalja ponovo uvodi međunarodne letove

Život se vraća u normalu i u afričkim zemljama

  • 0
aerodrom u mozambiku Aerodrom u Mozambiku / foto: pixabay.com

Afričke zemlje nalaze se pred teškim izborom - da li da dozvole međunarodne letove ili da nastave sa restrikcijama koje se negativno održavaju na njihovu ekonomiju.

Egipat je već otvorio aerodrome, a druge zemlje nameravaju da učine isto, uprkos tome što je na kontinentu potvrđeno preko 463.000 slučajeva zaraze, dok se Južna Afrika, njena najrazvijenija zemlja, bori da zbrine sve pacijente obolele od COVID-19.

Nakon izbijanja pandemije, Sejšeli dugo vremena nisu imali nijedan zabeleženi slučaj zaraze, sve dok virus nije uvezen na ostrva. Sada ova država ne planira da dozvoli dolazak međunarodnih putničkih letova sve do 1. avgusta, ukoliko situacija to bude omogućavala.

Egipat je već otvorio aerodrome, a druge afričke zemlje planiraju da slede ovaj primer, prenosi Asošijeted pres.

Zvaničnici afričkih država tvrde da je i ekonomija ovih zemalja bolesna i da se kontinent suočava sa prvom recesijom u poslednjih 25 godina.

U prethodna tri meseca ove zemlje pretrpele su gubitak od skoro 55 milijardi dolara prihoda koji dolazi od turizma.

Aviokompanije su izgubile oko osam milijardi dolara, a velike su šanse da neke od njih neće uspeti da se izbore sa ovom krizom.

Većina zemalja na kontinentu ukinula je letove nakon što je izbila pandemija, što je imalo za cilj da obezbedi dodatno vreme potrebno za pripremu za nastupajuću epidemiološku situaciju.

Međutim, ovaj potez se negativno odrazio na nabavku lekova i vakcina protiv drugih bolesti, a takođe je odložio i prijem pošiljki zaštitne opreme i testova na korona virus.

Tokom pandemije na afričkom kontinentu je bilo mnogo manje letova u poređenju sa Azijom, Evropom i Severnom Amerikom, tek nekoliko na dan spram nekoliko stotina, koliko ih je bilo na ovim drugim kontinentima.

Hurgada Foto: Pixabay

Sada je, ipak, većina lidera afričkih zemalja odlučila da je vreme da se letovi ponovo uspostave.

U toku prošle nedelje broj međunarodnih letova u Africi drastično se povećao.

U periodu između 30. juna i 2. jula dnevni broj polazaka skočio je sa 3.960 to 6.508, nakon što su države ublažile restrikcije.

Predsednik Senegala je saopštio da će država ponovo dozvoliti međunarodne letove od 15. jula.

Petnaest članica Ekonomske zajednice država zapadne Afrike najavilo je ponovno otvaranje aerodroma 21. jula.

Domaći letovi će u Nigeriji ponovo biti dozvoljeni od 8. jula, a u Ruandi od 1. avgusta. U Južnoj Africi i Somaliji domaći letovi već saobraćaju, Kamerun, Ekvatorijalna Gvineja, Tanzanija i Zambija su ponovo dozvolili komercijalne letove, a Kenija ervejs namerava ponovo da uvede međunarodne letove.

Direktor Svetske organizacije za Afriku Matšidiso Moeti se nada da će nošenje maski u avionima biti obavezno, kao što je to učinila kompanija Etiopijan erlajns, uz poštovanje mera socijalnog distanciranja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA