Austrija: Posebno će biti kontrolisani povratnici sa Balkana

Karantin od sada i za put u Rumuniju, Bugarsku i Moldaviju

  • 0
Beč

Foto: Pixabay

Austrijska vlada donela je danas odluku o proširivanju liste zemalja za koje važi upozorenje za putovanje na Rumuniju, Bugarsku i Moldaviju, te najavljuje stroge kontrole na svojim istočnim granicama.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, nakon sednice vlade, rekao je da se situacija u vezi korona virusa na Balkanu i na Baltiku pogoršala, te da ima sve više slučajeva zaraze u Austriji uvezenih sa istoka.

- Suočeni smo sa sve većem brojem „uvoza“ zaraze iz inostranstva. Zbog toga je naš hitni apel da se ne putuje u te zemlje - objasnio je on.

Kurc je podsetio da za te zemlje važi mera dvonedeljnog karantina.

- Kršenje karantina je ozbiljan prestup i ko to čini mora računati sa kaznom do 1.450 evra. Ko je pozitivno testiran i krši odluku o karantinu čini krivično delo i mora računati sa jasno oštrijom kaznom - ukazao je Kurc.

Najavio je da će biti sprovedene strožije kontrole karantina, ali i na granicama ka istoku.

- Posebno će biti kontrolisani povratnici sa Balkana - dodao je Kurc najavivši da će biti udvostručen broj policajaca na granici na 1.800.

Inače, austrijska vlada je početkom ovog meseca donela odluku da zemlje Zapadnog Balkana stavi na listu država za koje važi upozorenje za putovanje, na osnovu kojeg, svi koji se vrate u Austriju a boravili su u zemljama bivše Jugoslavije, moraju ići u dvonedeljni karantin ili imati negativan PCR test.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA