• 45

Grčka granica najverovatnije ostaje zatvorena za Srbe do 1. avgusta

Nije ni bilo očekivano da će već za 2 dana otvoriti prelaz kada situacija u Srbiji i dalje nije ništa bolja

  • 45
Grčka Srbija

foto: pixabay.com

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Srbiji, Grčka granica mogla bi da ostane zatvorena za srpske turiste sve do 1. avgusta.

To znači da Srbi neće čak moći da uđu u Grčku ni sa negativnim PCR testom na korona virus, što je trenutno uslov za sve državljane stranih zemalja koji se upute na Kulata-Promahonas granični prelaz.

Na sajtu grčke vlade trenutno stoji samo odluka, objavljena u subotu, po pitanju epidemioloških mera i granica Grčke, u kojoj nijedna zemlja nije spomenuta poimence.

Naime, na sajtu travel.gov.gr u saopštenju navodi se da će svi putnici od 15. jula moći da uđu u Grčku preko bugarsko-grčkog prelaza Kulata-Promahones sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sati.

- Samo putnicima koji će pokazati negativan PCR test na engleskom jeziku ne stariji od 72 sati će moći da se uđe u Grčku, a na PCR testu treba da bude navedeno ime i prezime kao i matični broj putnika - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su validni testovi oni urađeni u državnim laboratorijama, laboratorijama državnih zdravstvenih centara, kao i privatnim laboratorijama akreditovanim od strane države.

Putnici će, takođe, morati da popune upitnik i da budu podvrgnuti "random" testiranju na samoj granici.

Podsetimo, zbog velikog priliva uvezenih slučajeva iz Srbije, Grčka je pre 7 dana odlučila da zatvori granice za srpske državljane.

Koliko pozitivnih je "prihvatljivo" u Grčkoj?

mačka grčka

foto: pixabay.com

Veliki udeo "pozitivnih" putnika u odnosu na ukupan tok sa određenog mesta ulaska, povećava verovatnoću da će značajno veći broj automobila i autobusa proći kroz zemlju, a tipičan primer za to je prelaz Promahonas za koji su najavljene hitne mere.

- Zbog visokog procenta pozitivnih turista, ima mnogo onih kojima test nije ni urađen i to izaziva zabrinutost - kaže Dimitris Paraskevis, vanredni profesor epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Atini.

Kako kažu, prihvatljiva granica je jedan pozitivan na 1.000 turista, ali na prelazu Promahonas ta brojka bila je daleko veća.

Prihvatljiva dnevna granica za Grčku iznosi oko 20 do 25 uvezenih slučajeva. Sve preko toga predstavlja rizik po javno zdravlje Grčke.

Osim Grčke, i Mađarska je odlučila da spusti rampu za srpske državljane, koji sada moraju da obave pregled i budu u karantinu dok se ne potvrdi da su negativni, kako bi ušli u zemlju.

Video: Telegraf u Grčkoj nekoliko sati pre nego što je zatvorena granica za Srbe

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    Što se mene tiče mogu da se zatvore i do nove godine. Ima toliko lepih destinacija po Srbijici da bi mi i godišnji idmor od 6 meseci bilo malo da ih sve posetim

  • Sandokan

    To je divno, ionako idem na godisnji od 31 jula.

  • Zanna

    Kakav bi to bio odmor? Stalno u nekom grču, stalno očekuješ da ćeš nekom biti sumnjiv, da će ti upasti u sobu sa testovima, pa te staviti u karantin, pa cvikaš od svakog kašlja, pa jesi li osiguran ili nisi... nije situacija za brčkanje. Dajte ljudi, što kaže jedan u komentaru, naši su pregazili Albaniju po ciči zimi a mi nismo u stanju osti jedno leto u kući.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima