≫ 

Smrtonosna bakterija pronađena na popularnoj turističkoj destinaciji: Zatvoreno jezero u Švajcarskoj

Nakon što se više pasa, i kako se sumnja, nekoliko osoba otrovalo, vlasti u Švajcarskoj donele su odluku da zatvore jezero

  • 6
Nešatel jezero Foto: Pixabay

Popularno jezero Nešatel u Švajcarskoj zatvoreno je nakon što se više osoba otrovalo, kako se veruje, smrtonosnom bakterijom koja je pronađena u vodi, javlja kosmo.at.

U proteklih 48 sati preminulo je najmanje šest pasa koji su ulazili u vodu, a obdukcijom je utvrđeno da su preminuli od infekcije cijanobakterijom.

Strahuje se da bi moglo da bude otrovano više osoba i životinja, zbog čega su vlasti naredile hitno zatvaranje jezera i prilaz nije dozvoljen ni ljudima ni ljubimcima.

Cijanobakterija, ili u narodu poznatija kao modrozelena bakterija nastanjuje se u vodi, ali i mračnim pećinama i zemljištu.

Veoma je otporna na temperaturne promene, pa je zato i opstala poslednjih tri milijarde godina.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Fabienne_L (@fabi_zh80) on

Može se pronaći na Antarktiku gde temperature padaju i do -83 stepena Celzijusa, ali i u termalnih vodama koje dostižu temperaturu od 70 stepeni.

One se formiraju u ljigavu masu poput niti i uglavnom su zelene boje.

Ukoliko se ne leči ova bakterija može da dovede do ozbiljnog trovanja i neuroloških oštećenja. Veoma su pogubne za životinje.

Video: Evo šta vam sve ostane u kupaćem posle svakog izlaska iz vode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA