Zdravstvena uputstva za putnike koji stižu u Srbiju: Evo šta morate da znate

Zdravstvene brošure dele se jer je epidemiološka situacija u zemljama u okruženju u ovom momentu nepovoljnija nego u Srbiji.

  • 0
Aerodrom, putnici, maske, prtljag Foto: Tanjug/AP/ilustracija

Putnici koji stižu u Srbiju na graničnim prelazima dobijaju zdravstvena uputstva o kovid 19 - koji simptomi ukazuju na bolest, kako treba da se ponašaju, na koje brojeve telefona mogu da se jave ukoliko osete neke promene.

Zdravstvene brošure dele se jer je epidemiološka situacija u zemljama u okruženju u ovom momentu nepovoljnija nego u Srbiji.

Držani sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže da su ista uputstva deljena i u prvom piku, da su se odlučili na taj korak jer je sada Srbija u najstabilnijem epidemiološkom statusu u odnosu na zemlje okruženja.

- Uputstva sadrže sve podatke koji su neophodni za građane koji se vraćaju u zemlju - koje su manifestacije bolesti, koje su simptomi na osnovu kojih treba da se jave u kovid ambulantu, na koje brojeve telefona mogu da se informišu i da urade testiranja - pojasnio je Vekić za Pink.

On je naveo da je epidemiološka situacija u Srbiji, što se tiče virusa korona, stabilna, da je juče na 8. 646 testiranih bilo 106 pozitrivnih, ali da ne sme biti opuštanja.

Putnici, aerodrom, Rim, testiranje, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Virus je oko nas i dalje smo izloženi njegovom uticaju i svaka nepažnja i nepoštovanje propisanih mera će ugroziti naše zdravlje, ali zdravlje naših članova porodice i radnog okruženja -  rekao je Vekić.

Neophodna je i dalje jaka disciplina jer, kako je rekao, svaka nepažnja može na dnevnom nivou da podigne nivo novoobolelih.

Apelovao je da se poštuju preporučene mere - nošenje maski, distanca i higijena ruku i prostora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA