Ovo mesto je najopasnije u avionu jer vrlo lako se možete zaraziti koronom

Možete li da pretpostavite?

  • 0
Avion, putovanje Image by Orna Wachman from Pixabay
Avion, putovanje Image by Orna Wachman from Pixabay

Putnici u avionima su u najvećem riziku da se zaraze koronom kada koriste toalet, sugerše novo istraživanje.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Sunčuniang u Južnoj Koreji pratili su putnike koji su leteli iz Milana za Seul 31. marta, kada je Italija bila na vrhuncu pandemije.

Od 310 putnika, 11 je zaustavljeno pre ukrcavanja jer su imali simptome Covid-19. Preostalih 299 putnika se smestilo u avion, održavajući socijalnu distancu.

Oni su dobili visokokvalitetne N95 maske za putovanje, koje su nosili sve vreme, sem kada su jeli i kada su koristili toalete.

Svi putnici su se samoizolovali dve nedelje nakon puta. U periodu do 14 dana, 28-godišnjakinji je dijagnostikovana Covid-19 infekcija koju je žena dobila u toaletu, smatraju stručnjaci.

Avion, avio-kompanija, Grčka, let Foto-ilustracija: Pixabay

- Na letu iz Milana u Italiji do Južne Koreje nosila je masku N95, osim kada je koristila toalet. Toalet su delili putnici koji su sedeli u blizini, uključujući i asimptomatskog pacijenta. Sedela je 3 reda dalje od osobe koja je bila zaražena, ali nije imala simptome - ispričali su naučnici.

S obzirom na to da nije izlazila napolje i da je tokom bila sama u karantinu, u svom domu u Italiji, pre leta i da nije koristila javni prevoz da bi stigla do aerodroma, velika je verovatnoća da se njena infekcija u letu prenela putem indirektnog kontakta sa asimptomatskim pacijentom.

Studija, objavljenau časopisu „Emerging Infective Diseases“, dodaje da je mala verovatnoća da se virus proširio vazduhom odnosno putem filtera. Zbog toga je mnogo verovatnije da je putnica virus dobila u toaletu.

(Telegraf.rs(

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA