Crna Gora: Popunjenost hotela 42 odsto u odnosu na prošlu godinu

Evo kakva je situacija ove godine u CG

  • 2
Budva Budva / Foto: Pixabay/HubertPhotographer

Otvaranje granica za države Zapadnog Balkana već je osetno uticalo na povećanje turističkog prometa u Crnoj Gori.

Kako su Pobjedi rekli iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), popunjenost u hotelima je 42 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija koje Nacionalna turistička organizacija obrađuje svakog petka, iz nedelje u nedelju evidentan je rast broja turista.

- Od 14. avgusta turistički promet bio je na nivou od 11 odsto (oko 22.000 turista) ostvarenog turističkog prometa u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u petak u Crnoj Gori boravilo blizu 29.000 turista, što je 20 odsto ostvarenog turistickog prometa u odnosu na uporedni prošlogodišnji period - rekli su iz NTO, a prenosi Tanjug.

U hotelskoj grupi "Montenegro stars“ koja je ove godine otvorila svoja dva najveća hotela, Splendid rizort i hotel Montenegro bič resort, svi kapaciteti su popunjeni do kraja meseca.

Koncentrisali su se ne region i to im je dalo rezultate.

Suvlasnik te hotelske grupe Žarko Radulovic rekao je Pobjedi da ako se tako nastavi može se ocekivati dobra postezona.

Kako je naveo, u njegovim hotelima je najviše gostiju iz Bosne i Hercegovine, zatim Rusa koji dolaze preko Istanbula, i manje individualaca iz Zapadne Evrope koji su došli svojim vozilom.

- Belorusija i Ukrajina su produžile letove za Crnu Goru do 15. oktobra, pa je za očekivati da ćemo imati nešto od postsezone. Rusi se još ne ,,otvaraju“, ne znam iz kog razloga. Ukoliko bi ukinuli PCR testove značajno bi se povećao broj turista iz Srbije - kazao je Radulović.

I hotel Regent Porto Montenegro beleži 50 odsto popunjenosti tokom avgusta što je više nego prethodnih meseci.

Domaćin je ovog leta dominantno turistima iz regiona, Ukrajine i Belorusije, odnosno gostima iz zemalja kojima je moguć neometan ulazak i izlazak iz Crne Gore.

U Hotelskoj grupi "Budvanska rivijera“ najave za dolazak gostiju iz Srbije su dobre i ovih dana beleže znatan broj dolazaka gostiju.

- U saradnji sa nacionalnom avio-kompanijom Montenegro erlajnz pripremili smo specijalne pakete za goste iz Srbije u okviru kojih su obezbeđene povoljne cene avionskih karata i boravka u našim hotelima - rekla je portparolka HG "Budvanska rivijera" Jelena Kaluđerovic.

Kako ističe, prema sadašnjim najavama za naredni period koje imaju, jeruju da će postsezona u septembru i oktobru doneti dobre rezultate, kako za Hotelsku grupu Budvanska rivijera tako i za Crnu Goru kao turističku destinaciju.

Osetni porast gostiju iz Bosne i Hercegovine bio je ovih dana i u hercegnovskom hotelu "Lighthouse“.

Kako je kazao izvršni direktor ovog hotela Jovan Vukalović, najave su i ohrabrujuće, ali "sve zavisi od opšte zdravstvene situacije kao i od uslova prelaska granice“.

Kako je kazala Tijana Kotarac iz Turističke organizacije Budva, od kada su otvorene granice za region na teritoriji Budvanske rivijere je otvoreno 65 hotela.

Primetno je povećanje broja gostiju iz Srbije, koje se meri u hiljadama, dok su gosti iz Bosne i Hercegovine sa olakšanim uslovima za dolazak turista stabilno dobri tokom celog jula i avgusta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA