Broj italijanskih turista u inostranstvu manji za 70 odsto

Italijani su ipak ostali u svojoj zemlji ove godine

  • 1
Grčka, Turska, Italija, Crna Gora plaža, more letovanje Foto: Pixabay, Shutterstock

Broj italijanskih turista u inostranstvu ove godine manji je za oko 70 odsto nego lani zbog pandemije korona virusa, a budžet onih koji su se opredelili za letovanje van Italije manji je skoro za četvrtinu nego prošle godine, piše "Tanjug".

To je pokazala finansijska digitalna aplikacija Revolut, na osnovu analize troškova više od 400.000 italijanskih potrošača tokom leta, uporedivši ih sa troškovima u istom periodu 2019. godine.

Podaci pokazuju da na odluke o putovanju u inostranstvo znatno utiču ograničenja zbog pandemije virusa kovid-19 i strah od zaraze.

U periodu od juna do avgusta 2019. godine mnogi putnici iz Italije odmor su proveli u Španiji, Velikoj Britaniji, SAD, a 2020. godine italijanski turisti koji su se opredelili za odmor u inostranstvu birali su Francusku, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

Španija, jedna od omiljenih letnjih destinacija Italijana, ove godine pala je na četvrto mesto.

Italijani su ovog leta u inostranstvu potrošili prosečno 536 evra po osobi, dok su prošle godine troškovi iznosili u proseku 659 evra, odnosno 23 odsto više.

Odabir smeštaja turista iz Italije, koji su proveli skoro tri meseca u blokadi u Italiji zbog pandemije, takođe je promenjen zbog straha od zaraze, te su se Italijani uglavnom opredelili za smeštaj koji je više izolovan u osnosu na hotel.

Iznos koji su Italijani izdvajali tokom letovanja ove godine za hotele manji je za 12 odsto nego prošle godine, dok je za apartmane povećan za 33 odsto.

Italijani su u inostranstvu ove godine takođe radije pripremali hranu u apartmanu nego odlazili u restorane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    31. avgust 2020 | 14:26

    Imaju more , planine , jezera , kud god da podjes, istok- zapad, sever- jug, svuda lepo, pogodno za svačiji džep.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA