≫ 

Ovaj nepredviđeni trošak od 120 evra je razlog zašto u Srbiji ovog leta nema stranih turista

To je cena PCR testa za strance u našoj zemlji

  • 0
korona testiranje bollnica Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Eh, ti Grci, sram ih bilo! Još uvek ne otvaraju granice za srpske turiste. Isto se moglo do nedavno reći i za Crnu Goru. Sve to je, čini se, iz mnogih izvuklo ono najružnije, pa smo imali prilike da čitamo čak i kletve na račun naroda zemalja, koje su trenutno nedostupne našim turistima.

A da pogledamo malo drugu stranu cele te priče. Šta očekuje, na primer Grke, koji odluče da i u toku pandemije korona virusa posete našu zemlju.

Dupla cena testa za strance

Po broju noćenja u Srbiji u proteklih nekoliko godina su značajno mesto zauzimali upravo grčki turisti. Najviše ih je bilo u vreme Uskrsa i Nove godine, mada se i u ostalim periodima godine grčki jezik često mogao čuti naročito na beogradskim ulicama.

Ove godine je broj grčkih turista značajno manji, a za to postoji i krajnje logično i razumno objašnjenje.

Trenutno aktuelnim merama, koje se primenjuju na teritoriji Grčke, apsolutno svaki državljanin te zemlje ima obavezu da dostavi negativan PCR test prilikom povratka iz bilo koje druge zemlje.

Dobro, reći će sada mnogi. I šta je tu problem? Pa i naši turisti su želeli da im grčke vlasti omoguće ulazak u zemlju sa negativnim testom.

Razumljivo, samo ipak ima jedan mali problem.

Cena PCR testa na lični zahtev u Srbiji košta 6.000 dinara, što je u principu oko 50 evra. Naravno da to nije suma oko koje će bilo koji grčki truista praviti problem, ako već dolazi na odmor u našu zemlju. Ali ako treba da tu istu uslugu plati 120 evra?

A na zvaničnom sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd je jasno navedeno:

- Zaključkom Vlade cena testiranja stranaca je promenjena na 120 evra (dinarska protivvrednost prema srednjem kursu NBS). Ova cena se neće primenjivati za strane državljane sa stalnim nastanjenjem ili regulisanim privremenim boravkom u RS, kao i za članove stranih diplomatskih ili konzularnih predstavništava, kao i članove njihovih porodica (navedene kategorije će i dalje plaćati 6.000 dinara).

Sve to znači da bi jedna četvoročlana porodica iz inostranstva, prilikom posete našoj zemlji trebalo da skoro 500 evra izdvoji za test, koji eventualno imaju obavezu da dostave prilikom povratka u zemlju. Zato i ne čudi što, na primer baš grčkih turista ove godine u Srbiji skoro i da nema.

Video: Robot u laboratoriji u Batajnici obrađuje 94 uzoraka za 45 minuta, i menja ljudske ruke

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA