≫ 

Otkriće leta 2020. za turiste iz Srbije: Gradić na Jadranu najviše je profitirao u jeku pandemije

Kad je većina "morskih zemalja" u okruženju zbog korone postala nedostupna, jedno mesto u komšiluku postalo je hit destinacija

  • 13
Neum, BiH Neum, BiH / Foto: Wikimedia/Pudelek/Marcin Szala

Mnogi stanovnici naše zemlje su ove godine pokazali da jednostavno ne mogu da izdrže bez mora jedne godine. I dok je bilo onih koji su to smatrali luksuzom u jeku pandemije, dotle je bilo i onih koji su na sve načine pokušali da se makar na kratko brčnu u moru.

Vikend na moru

Tako se jednostavno dogodilo da gradić u kome živi tek nešto više od 3.200 ljudi postane hit destinacija za odmor i da značajno profitira u celom regionu.

Ranije se Neum kao destinacija za letovanje nije ni pominjao. Bez uvrede, ali jeste tako bilo. Iako smo svi učili u školi da Bosna i Hercegovina ima jedini izlaz na more u Neumu, nekako su prednjačile grčke i crnogorske, pa i hrvatske destinacije među našim turistima.

A onda je došla pandemija korona virusa i stvari preokrenula iz korena, što u pozitivnom smislu, što u negativnom.

Bosna, Neum Neum / Foto: Pixabay

Shvativši da moraju da opstanu, vlasnici pojedinih turističkih agencija su čak išli dotle da su u jednom trenutku nudili i vikend aranžmane za Neum. Neki od njih su bili bez noćenja, a neki su podrazumevali jedno noćenje.

Sve u svemu, vrlo zahtevno putovanje, da bi se turisti ipak makar jednom bućnuli ovog leta.

Kako to posmatraju stanovnici Neuma?

Sve do ove godine, Neum su uglavnom posećivali domaći turisti i sve je išlo svojim tokom. Turistička ponuda je bila na zadovoljavajućem nivou za potrebe tolikog broja turista. Ali je onda došlo leto 2020. godine, a sa njim i brojni turisti iz Srbije, koji su okupirali mesto.

Nemajući baš mnogo mogućnosti, budući da su i Grčka i Crna Gora zatvorile tada svoje granice, brojni srpski turisti su pohrlili u ovo letovalište i doslovno ga u jednom periodu okupirali. Pričalo se da nemate bukvalno gde da stavite peškir.

Bosna, Neum Neum / pixabay.com

Meštani su, naravno, zadovoljno trljali ruke, jer je poseta ove godine prevazišla svačija očekivanja. Sve to je Neum svrstalo među retke destinacije, koje su ove godine ostvarile značajan profit.

Da li će već dogodine ovo letovalište biti i dalje omiljeno samo domaćim turistima ili će ga i dalje posećivati i mnogobrojni srpski turisti, ostaje nam da vidimo.

Šta vi mislite?

Video: Bosanac pokazao svoje plivačko umeće

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljuba

    15. septembar 2020 | 20:17

    Naravno, dogodine ponovo u Neumu. Blizo, naši ljudi, cene pristupačne, hrana vrh.

  • Mitar

    15. septembar 2020 | 21:22

    Iz Neuma pravo u karantin.

  • Draga

    15. septembar 2020 | 21:02

    Vratili se juce ,bilo super. Neum nekada i sad ogromna razlika.Preporucujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA