• 0

U Zagrebu nema turista, pa hostele nude studentima za nižu cenu

, Telegraf

  • 0
zagreb

Zagreb / Foto: Pixabay

Zagreb je od januara do avgusta posetilo oko 70 odsto manje turista nego prošle godine, broj noćenja pao je na 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a time su najviše, što se tiče tipa smeštajnih kapaciteta, pogođeni hosteli.

Neki ove sezone uopšte nisu ni otvarani, a neki su odlučili da promene način poslovanja, pa su svoje sobe ponudili - studentima, piše Večernji list.
Vlasnici hostela kažu da nisu imali izbora, a cene su prilagodili studentima tako da oni će oni za mesec dana platiti onoliko koliko bi turisti platili za otprilike 10 dana noćenja.
Turisti su u hostelima noćili u proseku za 200 do 300 kuna (od oko 26 do 40 evra), a za studente će noćenje iznositi oko 70 kuna (10 evra), ali će stanarinu plaćati mesečno.
Prvo su razgrabljene jednokrevetne, da ih je bilo i pedeset - bile bi rezervisane, a zasad je ostalo nekoliko dvokrevetnih, kažu vlasnici hostela.
Vlasnici hostela smatraju da je to privremeno rešenje do 1. jula iduće godine, do kada su studenti potpisali ugovor, ana takav potez su se odlučili jer su bili uglavnom prazni.
S obzirom na to da plaćaju najam vlasnicima zgrade u kojima su hosteli, morali su da osmisle neki drugi model poslovanja.
Cena za jednokrevetnu sobu su od 2.150 kuna mesečno (oko 280 evra), a dvokrevetna stoji 1.600 (210 evra)... U cenu su uključene sve režije, odnosno nema dodatnih troškova.
Veliki broj smeštajnih jedinica zatvoren je i zbog zemljotresa, ne samo zbog pandemije.
Od 1. januara do 31. avgustas, kažu u Turističkoj zajednici Zagreba, u glavnom su gradu zabeleženo je 249.360 dolazaka i 546.752 noćenja.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima