• 2

Domaći turizam se oporavlja znatno brže od međunarodnog, ali zašto je to problem?

, Telegraf

Izveštaj Svetske turističke organizacije nam otkriva koliki se pad očekuje u međunarodnim putovanjima u 2020. godini

  • 2
aerodrom

Foto: Pixabay

Domaći turizam će se oporaviti brže od međunarodnih putovanja, što je prilika da, kako razvijene, tako i zemlje u razvoju smanje ekonomsku i socijalnu štetu koju je nanela pandemija korona virusa, navodi Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Da će se domaći turizam brže oporaviti od međunarodnog bile su pretpostavke i s početka pandemije i ograničenja putovanja.

Tako je, prepoznavši važnost domaćeg turizma, specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija objavila, treće po redu, informativne beleške za turizam pod nazivom “Razumevanje domaćeg turizma i iskorišćavanje njegovih mogućnosti”.

Podaci ove organizacije pokazuju kako je u 2018. godini bilo ostvareno oko 9 milijardi domaćih turističkih putovanja širom sveta što je šest puta više od međunarodnih dolazaka turista odnosno 1,4 milijardi u 2018. godini. Publikacija prepoznaje načine na koje destinacije širom sveta preduzimaju proaktivne korake za rast domaćeg turizma, od nuđenja bonus odmora za radnike do pružanja bonova i drugih podsticaja ljudima koji putuju u na destinacije u okviru sostvene zemlje

U izveštaju se navodi i da s obzirom na vrednost domaćeg turizma i postojeće trendove, sve veći broj zemalja preduzima korake za rast svojih tržišta.

aerodrom

Foto: Pixabay

Problem sa rastom domaćeg turizma

S obzirom na upućenost turista na domaće destinacije i pad međunarodnih turističkih putovanja, stvara se drugi problem – prekomernog turizma. Previše domaćih posetilaca na turističkim destinacijama unutar sopstvene zemlje, koje pre toga nisu bile u vrhuncu popularnosti, dovodi do zagušenja i gužve.

Tako je došlo je do naglog pada potražnje za međunarodnim putovanjima ovog leta zbog straha od otkaza, prenosa bolesti i karantinskih mera po povratku, a prema podacima kompanije GlobalData, očekuje se da će međunarodni odlasci iz evropskih zemalja opasti za 40 odsto u 2020. godini, što je znatno oštriji pad od domaćih putovanja gde se očekuje pad od 25 odsto, prenosi Daljine.rs

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    Sve pare ostaju u kući. Kud ćete bolje od toga?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima