• 2
 ≫ 

Domaći turizam se oporavlja znatno brže od međunarodnog, ali zašto je to problem?

, Telegraf
 ≫ 

Izveštaj Svetske turističke organizacije nam otkriva koliki se pad očekuje u međunarodnim putovanjima u 2020. godini

 • 2
aerodrom

Foto: Pixabay

Domaći turizam će se oporaviti brže od međunarodnih putovanja, što je prilika da, kako razvijene, tako i zemlje u razvoju smanje ekonomsku i socijalnu štetu koju je nanela pandemija korona virusa, navodi Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Da će se domaći turizam brže oporaviti od međunarodnog bile su pretpostavke i s početka pandemije i ograničenja putovanja.

Tako je, prepoznavši važnost domaćeg turizma, specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija objavila, treće po redu, informativne beleške za turizam pod nazivom “Razumevanje domaćeg turizma i iskorišćavanje njegovih mogućnosti”.

Podaci ove organizacije pokazuju kako je u 2018. godini bilo ostvareno oko 9 milijardi domaćih turističkih putovanja širom sveta što je šest puta više od međunarodnih dolazaka turista odnosno 1,4 milijardi u 2018. godini. Publikacija prepoznaje načine na koje destinacije širom sveta preduzimaju proaktivne korake za rast domaćeg turizma, od nuđenja bonus odmora za radnike do pružanja bonova i drugih podsticaja ljudima koji putuju u na destinacije u okviru sostvene zemlje

U izveštaju se navodi i da s obzirom na vrednost domaćeg turizma i postojeće trendove, sve veći broj zemalja preduzima korake za rast svojih tržišta.

aerodrom

Foto: Pixabay

Problem sa rastom domaćeg turizma

S obzirom na upućenost turista na domaće destinacije i pad međunarodnih turističkih putovanja, stvara se drugi problem – prekomernog turizma. Previše domaćih posetilaca na turističkim destinacijama unutar sopstvene zemlje, koje pre toga nisu bile u vrhuncu popularnosti, dovodi do zagušenja i gužve.

Tako je došlo je do naglog pada potražnje za međunarodnim putovanjima ovog leta zbog straha od otkaza, prenosa bolesti i karantinskih mera po povratku, a prema podacima kompanije GlobalData, očekuje se da će međunarodni odlasci iz evropskih zemalja opasti za 40 odsto u 2020. godini, što je znatno oštriji pad od domaćih putovanja gde se očekuje pad od 25 odsto, prenosi Daljine.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • 534

  17. septembar 2020 | 10:30

  Sve pare ostaju u kući. Kud ćete bolje od toga?

  0
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima