Slovenija digla rampu: Građani Srbije mogu da putuju u članicu EU

Doneta nova odluka koja se tiče naših državljana

  • 28
Slovenija, pasoš Srbija Foto: Shutterstock

Građani Srbije mogu da putuju u Sloveniju, odlučila je večeras vlada te zemlje.

Srbija je po toj odluci, praktično od sutra na zelenoj epidemioloskoj listi Slovenije. Ulaz će biti omogućen bez testa i bez karantina.

Kako se navodi u odluci vlade, zbog povoljne epidemiološke situacije odlučeno je da Srbija stavi na zelenu listu zemalja, čijim će građanima od sutra biti dozvoljen ulazak u Sloveniju bez boravka u karantinu i PCR testa.

I dok je Srbija stavljena na zelenu listu, delovi Hrvatske uz granicu sa Slovenijom stavljeni su na narandžastu, dok su delovi Austrije i Mađarske, kao i nekoliko drugih zemalja EU na crvenoj listi najrizičnijih zemalja.

Osim toga, zvanična Ljubljana je odlučila da ublaži restrikcije za ulazak u zemlju zbog epidemije korona virusa za putnike koji dolaze iz zemalja koji nisu na slovenačkoj zelenoj listi. Putnici sa negativnim testom ne starijim od 48 sati rađenim u kredibilnoj laboratoriji u Sloveniji, EU ili Šengen zoni, neće morati da idu u karantin, prenose tamošnji mediji.

Takođe, putnici iz zemalja za narandžaste liste u EU ili Šengen zoni neće morati da pokažu negativan test kako bi izbegli karantin.

Podsetimo, članice Evropske unije preduzele su različite mere nakon preporuke Saveta EU da se  ukinu restrikcije na putovanje u Uniju za građane 15 zemalja, među kojima je i Srbija.

Ranije, Slovenija je obavestila Evropsku komisiju da se, uprkos preporukama, uslovi za ulazak u tu zemlju nisu promenili i ostaju isti kao pre, tako da je Srbija bila na crvenoj listi epidemiološki rizičnih zemalja, sve do danas.

Karantin je bio obavezan za sve osobe (uključujući slovenačke državljane) koje uđu u Sloveniju i imaju stalno ili privremeno prebivalište u Srbiji.

Takođe, ranije danas i ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče najavio je mogućnost da se u regionu u jednom trenutku otvore granice sa ujednačenom politikom i bez PCR testova na korona virus.

Video: Opšta bežanija: Od rane zore velike kolone automobila na Jabuci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    27. septembar 2020 | 20:40

    Sad mogu da idem da radim za minimalac od 900€

  • ✍️

    27. septembar 2020 | 20:30

    Hvala bogu jednom.💪🇷🇸

  • Ruzica

    27. septembar 2020 | 22:29

    Bravo. Ima i dosta nase omladine koja tamo studira, a i ljudi koji su se uzeleli svoje rodbine...a na kraju idemo na Bledajooo, ajmo 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA