• 0
 ≫ 

Turista napisao negativnu recenziju hotela na Tajlandu, sada mu preti zatvor

 ≫ 

Turistu ne tuže za „samo jednu lošu kritiku“, već izmišljene priče...

  • 0
tajland, piće, plaža

Tajland / Foto: Pixabay

Amerikanac Vesli Barns, koji radi na Tajlandu, uhapšen je zbog navodnog nanošenja štete ugledu odmarališta "Sea View" na ostrvu Koh Čang.

Barns je napisao kritike koje je objavio na više internet sajtova posvećenih turizmu, u kojima je tvrdio da je imao posla sa „neprijateljskim osobljem“ koje se „ponaša kao da ne želi nikoga da vidi“ tokom nedavne posete popularnom odmaralištu.

Prema britanskom "Telegrafu" komentari turiste Vesli Barnsa u kome optužuje hotel za  moderno ropstvo“ su uklonjene sa Trip Advisor-a zbog kršenja smernica saja.

- Vlasnik odmarališta "Sea View" podneo je žalbu u kojoj je naveo da je optuženi objavio nepravedne kritike o hotelu na stranici Trip Advisor - saopštio je pukovnik policije Koh Čanga.

Iz hotela su rekli da su protiv bivšeg gosta preduzeli zakonske mere kako bi sprečili objavljivanje dodatnih recenzija:

- Odlučili smo da podnesemo žalbu kako bi ga odvratili od odluke da kritikuje hotel, jer smo shvatili da će u dogledno vreme možda nastaviti da piše recenzije.

Jamajka, Tajland, Hrvatska

Prirodne lepote Tajlanda / Foto: Shutterstock

U dodatnoj izjavi je dalje objašnjeno da turistu Vesli Barnsa ne tuže za „samo jednu lošu kritiku“, već izmišljene priče:

- Na svojim recenzijama na Trip Advisor-u i Google-u pisao je izmišljene priče koje su uključivale ksenofobične konotacije, optužbe za ropstvo, pa čak i komentare u kojima bi čitaoci mogli da letovalište povežu sa korona virusom. 

Pored neljubaznih kritika, Barns je takođe optužen zbog rasprave sa osobljem hotela, jer je želeo da donese svoju bocu vina dok je večerao u hotelskom restoranu. Došlo je do žučne rasprave te je morao da interveniše i hotelski menadžer.

Priveden je i vraćen na Koh Čang, gde je kratko zadržan pre nego što je pušten uz kauciju.

Pataja, Tajland

Foto: Pixabay

- Dobio sam e-mail od hotela u kojoj mi je saopšteno da uklonim sve svoje kritike ili da se suočim sa krivičnom prijavom. Dolazeći sa zapada, pomislio sam da je to prazna pretnja. Sledećeg dana imigraciona policija bila je na mom radnom mestu sa nalogom za moje hapšenje. Tajland je poznat po svojim zakonima protiv klevete, koje već dugo kritikuju grupe za ljudska prava - napisao je Vesli Barns.

Ako bude proglašen krivim za klevetu, Barns bi mogao da dobije do dve godine zatvora i novčanu kaznu od 200.000 bahta, odnosno oko 5.400 evra.

Ričard Barov, britanski travel bloger koji živi na Tajlandu čuo je za ovaj slučaj, te je istakao da je cela situacija otišla predaleko.

- U većini slučajeva zakoni o kleveti su dobri jer postoje da bi nas zaštitili, ali ponekad se zloupotrebljavaju. To što je neko uhapšen na svom radnom mestu zbog postavljanja negativne kritike sigurno je korak predaleko. Da li to sada znači da niko od nas ne bi trebalo da objavljuje recenzije hotela sa jednom zvezdicom na Tajlandu? - zapitao se bloger.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA