≫ 

Iz Novog Zelanda u Australiju uskoro bez karantina

Australija će prvo otvoriti granice za stanovnike Novog Zelanda

  • 2
Montreal, London, Sidnej Foto: Pixabay

Australija će uskoro dozvoliti građanima Novog Zelanda ulazak bez karantina, izjavio je zamenik premijera Majkl Mekormak, dok Kanbera pokušava da oživi svoju ekonomiju, a porast broja zaraženih korona virusom počinje da usporava.

Australija je u martu zatvorila granice za sve koji nisu njeni državljani u nastojanju da uspori širenje COVID-19.

Mekormak je rekao da će Australija prvo otvoriti granice za stanovnike Novog Zelanda, kojima će biti dozvoljeno da putuju u najmnogoljudniju australijsku državu Novi Južni Vels i Severnu teritoriju od 16. oktobra. Oni neće morati da se podvrgavaju dvonedeljnom obaveznom karantinu.

"Ovo je prva faza onoga za šta se nadamo da će biti ''trans- Tasmanijski'' balon između dve zemlje", rekao je Mekormak.

Iako Australija najavljuje ograničenja za Novi Zeland, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je prethodno da će oni koji putuju u Australiju morati po povratku da budu u karantinu.

Sindej plaže Plaže u Sidneju / pixabay.com

Takođe je rekla da Novi Zeland za sada neće otvoriti granice za građane Australije.

Australija je poslednjih dana ubrzala planove ekonomski oporavka jer se broj novozaraženih korona virusom smanjuje. Broj novozaraženih korona virusom u državi Viktorija pao je skoro na četvoromesečni minimum, saopštile su u petak zdravstvene vlasti.

Viktorija je druga po broju stanovnika australijska država Viktorija danas je prijavila sedam slučajeva korona virusa za poslednja 24 sata, dok ih je u četvrtak bilo 15.

Današnji broj novozaraženih blizu je četvoromesečnog minimuma od pet slučajeva, koliko je zabeleženo 28. septembra.

Do pada broja zaraženih korona virusom u Australiji dolazi skoro dva meseca pošto je u glavnom gradu Viktorije - Melburnu uveden karantin. Najveći deo restriktivnih mera biće ublažen tek kada prosečan broj potvrđenih slučajeva u toku 14 dana bude manji od 5. Prosečan broj novozaraženih u toku 14 dana u Melburnu sada je 12,8.

U državi Viktorija zabeleženo je 90 odsto ukupnopg broja smrtnih slučajeva od COVID-19 u Australiji. Od početka pandemije u Australiji je umrlo ukupno 890 ljudi.

Video: Kon: U Beogradu najalarmantije stanje, 24 osnovne škole imaju kovid slučajeve

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA