≫ 

Nova pravila u svetu turizma: Kako ćemo putovati do kraja godine?

Pojedine destinacije neće biti otvorene za turiste do 2021.

  • 1
Jamajka, Tajland, Hrvatska Prirodne lepote Tajlanda / Foto: Shutterstock

Nove odluke u svetu, vezano za putovanja u toku pandemije korona virusa imaju uticaja na mnoge putnike. Značajne promene po tom pitanju stupile su na snagu 1. oktobra i situacija se u većem delu sveta promenila. Da li na bolje ili ne, procenite sami.

Opšte upozorenje o putovanjima za više od 160 zemalja van Evropske unije i Šengenskog sporazuma bez granične kontrole se završilo 30. septembra. Od 1. oktobra, prema odluci zvaničnika, postoje procene koje su prilagođene trenutnoj situaciji u pojedinim državama.

Portparolka Saveznog ministartsva inostranih poslova Nemačke smatra da to ipak neće doneti značajnije promene po pitanju putovanja. Međutim, to se ipak smatra pozitivnom promenom za turističke kompanije, jer je usvojen diferencirani sistem.

Pojedinačni sistem

Uvodi se individualni sistem za svaku zemlju, a i dalje ostaju na snazi upozorenja o putovanjima u zemlje, koje se smatraju rizičnim u pogledu pandemije korona virusa. Ipak, takva upozorenja bi mogla da budu ukinuta, ako u toj zemlji postoje mere u vezi sa obaveznim karantinom, ali se ipak u tom slučaju putovanje strogo ne preporučuje. Postoji, naravno, još situacija u kojima se savetuje poseban oprez.

Upozorenja o putovanjima su se primenjivala do sada u više od 80% zemalja širom sveta.

Gde je sada moguće putovati?

Dugo još turisti neće moći da uživaju na Tajlandu, jer je trenutno tamo zabranjen ulazak stranaca. Slično je i na Baliju i Novom Zelandu, gde je zabrana ulaska strancima zabranjena do kraja tekuće godine, prenosi Travelbook.

Zbog povećanog broja zaraženih u zemljama afričkog kontinenta, ali i onih na području Južne Amerike, vrlo je verovatno da će važiti upozorenja o putovanjima.

Neke od zemalja, poput recimo Gruzije, bi mogle da budu otvorene za strance od oktobra. Smatra se da će od oktobra putovanje u Tunis biti okarakterisano kao sigurno. Ipak, za nemačke turiste koji žele da posete ovu zemlju važi pravilo da moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 120 sati. Ali čak i ako je taj test negativan, u obavezi su da budu 7 dana u karantinu. Jedino nemački putnici koji idu preko agencija ne moraju da ispoštuju pravilo o obaveznom karantinu prilikom posete Tunisu.

Očekuje se da svoje granice za strance otvore i Australija, Kanada, Kina, Bocvana i Urugvaj.

Nema besplatnih otkazivanja ako nema upozorenja

Da razjasnimo odmah - upozorenje za neputovanje u neku zemlju nije isto što i zabrana putovanja. Međutim, sve to ima i donekle pozitivnu stranu bitnu za putnike u ovom slučaju. Naime, dozvoljava im se da bez ikakve nadoknade otkažu putovanje.

Dakle, ako neko odluči da ne krene na ranije rezervisano putovanje u zemlju koja se od 1. oktobra ne smatra više rizičnom i otkaže putovanje, ipak se ne može uzdati u to da će mu novac biti vraćen.

Poznato je da je od 17. marta, savezni ministar spoljnih poslova Nemačke najavio meru bez presedana zbog sve većeg broja zaraženih – upozorenje protiv turističkih putovanja u oko 200 zemalja širom sveta. Tek u junu i to neposredno pred početak raspusta i odmora, od te odluke su izuzete zemlje na području Evropske unije, Šengenski prostor bez kontrole granica i Velika Britanija, kao i Monako, Vatikan, Andora i San Marino.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angie

    17. oktobar 2020 | 12:28

    Ionako mi je istekao pasos, odmor moze lepo da se provede i u nasoj zemlji, imamo lepe planine, banje, spaintimo, wellness i razne druge sadrzaje..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA