U ovoj zemlji turistički agenti prodaju lažne negativne testove na koronu, putnici plaćaju i ne žale

Cveta “crno tržište” negativnih testova na korona virus

  • 0
Pasoš Foto: Pixabay

Mnoge avio-kompanije traže negativni test na korona virus pre nego što dozvole putnicima da se ukrcaju u avion i odu na željenu destinaciju.

Ali, mnogi mešetari su tu videli svoju priliku za zaradu, pa prodaju lažne negativne testove po ceni od 55 do 165 evra.

Takav je slučaj u Velikoj Britaniji, gde cveta crno tržište negativnih testova.

Kako piše britanski San, jedan čovek iz Blekberna je rekao da mu je prijatelj dao negativan test na korona virus, a zatim je promenio ime u svoje i odštampao ga. Koristio ga je za putovanje u Pakistan, gde je za ulaz u zemlje potrebno pokazati negativan test na korona virus ne stariji od 96 sati.

- Ljudi to rade, jer ne mogu da urade negativan test na korona virus ako hitno morate da putujete u Pakistan - izjavio je čovek koji je insistirao na anonimnosti. - Teško je dobiti priliku da uradite test ako niste posebno važna ličnost. Ako kažete da nemate sve simptome, onda i ne možete da uradite test. I kako onda da putujete?!

Značajna karika u lancu trgovine lažnim negativnim testovima na korona virus u Velikoj Britaniji su turistički radnici koji klijentima nude da kupe fejk test “ispod žita”. Primera radi, u Bredfordu negativan test na korona virus košta oko 165 eura, a u Blekbernu je tri puta jeftiniji.

- Bio mi je potreban test na kovid 19 za člana porodice. Razgovarao sam sa zaposlenim u jednoj turističkoj agenciji i on mi je rekao da se član porodice obavezno testira, ali čak i da rezultat testa pokaže da je pozitivan na korona virus, on može da mi obezbedi negativan test za 50 eura - ispričao je jedan putnik.

Iz Vlade Velike Britanije poručuju da niko ne bi trebalo da koristi državne resurse kako bi se testirao na korona virus.

- U slučaju da morate iznenada da otputujete, zakažite testiranje u privatnim klinikama. Za najnovije informacije o validnosti testova za destinacije na koje želite da odete obratite se turističkim agencijama preko kojih putujete - poručuju britanske vlasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA