≫ 

Sve više turističkih agencija nudi ovaj jeftini aranžman, ali istina je da vas on može više koštati

Da li se ispati vožnja od 16 sati za tri dana na biseru Bosfora?

  • 9
Istanbul, bazar Foto: Pixabay / Istanbul

Hit cene! Neverovatni popusti! Putovanje u Istanbul za samo 79 evra! Sve su to načini da turističke agencije pokušaju da privuku što veći broj turista, u trenutku kada je njihovo poslovanje zbog trenutno aktuelne pandemije i te kako ugroženo.

Upravo iz tog razloga se u ponudi mogu naći turistički aranžmani po zaista neverovatno povoljnim cenama.

Međutim, postavlja se pitanje koliko je to zaista udobno putovanje.

Poseta Istanbulu za manje od 100 evra

Istini za volju, cene koje su navedene na sajtovima pojedinih turističkih agencija deluju zaista neverovatno, ali ipak treba malo pažljivije razmotriti celokupnu ponudu.

Treba svakako naglasiti da je u pitanju aranžman, koji uključuje prevoz autobusom i da sam aranžman traje 5 dana, te da je u cenu osim usluge prevoza uključeno i 3 noćenja sa doručkom u izabranom hotelu, kao i panoramsko razgledanje grada i usluga pratioca grupe, odnosno organizacije putovanja.

Istanbul Foto: Pixabay.com/Istanbul

Nešto više od 950 kilometara deli Beograd i Istanbul. U idealnim uslovima, to putovanje bi trebalo da traje između 10 i 12 sati. Međutim, u većini slučajeva traje i oko 16 sati, a ponekad i više. U principu sve zavisi od predviđenih zadržavanja, ali i od onih nepredviđenih. Baš iz tog razloga se u zvaničnom programu brojnih agencija nikada ne navodi tačno vrene dolaska, već je to obično u prepodnevnim časovima.

Posle toga sledi panoramsko razgledanje grada, budući da je smeštaj u hotelima obično između 14 i 15 časova.

U ponudi su hoteli različite kategorizacije, a smeštaj je u gotovo svakome od njih na bazi noćenja sa doručkom.

Cene izleta

Ono što značajno utiče na trošak su sasvim sigurno izleti. Iako su oni na dobrovoljnoj bazi, većina turista se trudi da vidi što više.

U ponudi su fakultativni izleti, koji uključuju obilazak najveće pravoslavne svetinje, u kojoj se ne služi liturgija, Agia Sofije, zatim Topkapi palate i džamije Sulejmanija, kao i lokaliteta antičkog hipodroma.

Među fakultativnim izletima se nalazi i mogućnost krstarenja Bosforom, kojom prilikom se posećuje i Vaseljenska patrijaršija, kao i odlazak u restoran, u kome će turisti imati priliku da uživaju u tradicionalnoj kuhinji i trbušnom plesu.

TURSKA ISTANBUL DOLMABAHCE Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodatni troškovi tokom putovanja

Svakako ne treba izgubiti iz vida i dodatne troškove. Najpre je važno pomenuti međunarodno putno osiguranje, koje je uvek preporučljivo.

Među dodatne troškove svakako treba uvrstiti i troškove izleta, ali i druge individualne troškove.

Naravno, izleti nisu obavezni, ali je svakako lepo videti što više tom prilikom. Mada, kada se uzme u obzir da je u pitanju samo 3 dana boravka, možda je nekome i zanimljivije da jednostavno samostalno upoznaje Istanbul i tako donekle uštedi.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskusni putnik

    10. novembar 2020 | 22:51

    Ovakve aranžmane nije izmislila korona, postojali su i ranije. A gde su ekskurzije po Italiji, Francuskoj, Španiji, putovanja u Rim, Atinu, Barselonu... Putovanja autobusom su postojala i pre korone, a sigurna sam da ćemo tako i nastaviti.

  • Lejla

    10. novembar 2020 | 23:39

    Zaboravi na evropsko vrijeme,tamo noć traje danima, zaboravi na evropske žene i okusi slast istoka...

  • Eksokustodijan

    11. novembar 2020 | 06:01

    Некада давно, када није било короне, сиде, свињског грипа и осталих новотарија и "измишљотина" пут аутобусом до Истамбула се отегао на пука 23 сата. Лично сам доживео и једва преживео. 😱

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA